LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 21/06/2019

Sánchez es planta en l’oferta a Podem sense ministeris

Casado l’acusa de “vendre Navarra” per “comprar” el govern

D.s.u. / M.t.
3 min
Sánchez es planta en l’oferta  a Podem sense ministeris

Madrid / BarcelonaPedro Sánchez no es mou en la seva oferta a Unides Podem d’entrar al govern espanyol però sense carteres ministerials. Tot i la fredor amb la qual han rebut els liles l’oferiment, confirmat dimarts per la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, però sobre el qual encara no s’havia pronunciat el líder socialista, ahir el president espanyol en funcions va reiterar-lo fil per randa. En una roda de premsa des de Brussel·les, on està de viatge oficial per triar els nous òrgans de govern de la Comissió Europea, Sánchez va limitar la representació dels de Pablo Iglesias a “l’àmbit de l’administració”, on, segons ell, tenen “tot el dret” de ser si tanquen un pacte d’investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol en funcions va considerar l’oferta “raonable, ambiciosa i sensata” i va reiterar que Unides Podem és el “soci preferent parlamentari” per als socialistes. Però això es queda molt lluny de les pretensions dels liles, que, tot i que han limitat les exigències públiques en favor de la discreció sobre les converses, continuen insistint de portes endins en la necessitat de tenir ministres. Ahir Iglesias va trencar el silenci després de dies sense manifestacions públiques, i ho va fer amb una piulada en la qual demanava que el model a seguir fos el de les Canàries i la Rioja, on socialistes i Podem han arribat a pactes de coalició. El PSOE, en canvi, insisteix que la diferència és que mentre que en aquestes comunitats sumen, a Espanya cal el suport de tercers per aconseguir la investidura. Els dos partits tenen poques setmanes per arribar a un acord si Sánchez vol que el seu primer intent d’investidura, que ahir va insistir que serà “aviat”, tiri endavant.

La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, va precisar més i va insistir que l’objectiu del president és presentar-se davant del Congrés durant el mes de juliol. El PSOE ha dit que ho farà tingui els suports garantits o no, i el principal dubte continua sent Podem, que de moment no garanteix el sí tot i mostrar voluntat d’entesa. Si assolís aquest acord, però, Sánchez encara no tindria els suports suficients, i tot i que les converses amb ERC i el PNB estan en marxa, els socialistes continuen pressionant Ciutadans i el PP perquè ofereixin una abstenció que eviti “escenaris que ningú vol”, com va dir ahir Sánchez en una al·lusió que podia ser interpretada com una amenaça de repetició electoral o d’una entesa amb els independentistes.

Però la pressió sembla oferir pocs resultats. El líder del PP, Pablo Casado, va carregar ahir amb duresa des de Navarra contra el president espanyol en funcions, i el va acusar de “vendre Navarra” a canvi de “comprar” el govern. Ho deia en referència al pacte assolit amb Geroa Bai, marca navarresa del PNB, per a la composició de la mesa del Parlament, i que va incloure un diputat seu a l’ens. Tot i que el Partit Socialista Navarrès afirma que no ha negociat amb Bildu i que els seus vots no van ser necessaris perquè el diputat abertzale obtingués representació a l’òrgan gestor de la cambra, Casado va considerar que “clarament” dimecres “es va arribar a un acord entre el Partit Socialista i Bildu per a la mesa del Parlament de Navarra”. Segons ell, a més, aquest pacte “pot tenir un segon capítol”, que és la governabilitat a Navarra. Casado es va reunir amb el president d’Unió del Poble Navarrès, Javier Esparza, i es va assegurar que aquesta formació no facilitarà el govern de Sánchez -els seus vots poden ser decisius al Congrés- si no es fa enrere d’aquest pla i cedeix el govern foral a la dreta. La reunió va ser comunicada abans al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que forma part de la coalició Navarra Suma al costat d’UPN i el PP.

“L’única alternativa al PSOE és el bloqueig”, va insistir Sánchez, decidit a fer valer la seva posició de força per doblegar els rivals. La partida continua.

stats