Sánchez sospesa la possibilitat de multar els ajuntaments que permetin homenatges a presos d'ETA

El delegat del govern al País Basc apel·la al consens per evitar el "ressorgiment del terrorisme"

Una setmana després que el govern espanyol decidís portar davant la Fiscalia de l'Audiència Nacional els homenatges a Javier Zabaleta i Xavier Ugarte –que van participar en el segrest de José Antonio Ortega Lara–, ara l'executiu socialista en funcions fa un pas més. El gabinet de Pedro Sánchez està preparant una reforma de la llei de reconeixement i protecció a les víctimes del terrorisme que podria incloure sancions a tots els ajuntaments que permetessin la celebració d'actes homenatge als expresos d'ETA. 

El PP i Cs collen Sánchez pels homenatges a ETA

Així ho ha explicat el delegat del govern al País Basc, Jesús Lorza, en declaracions a l'agència Efe, des d'on ha apuntat que un dels objectius de la modificació legislativa és evitar la reedició d'actes com els de la setmana passada a Hernani i Oñati, els pobles natals de Zabaleta, àlies Baldo, i Ugarte. Els dos exdirigents havien sigut condemnats a una pena de 29 anys de presó pel segrest d'Ortega Lara.

Després que l'oposició posés el govern socialista entre l'espasa i la paret per haver cercat suports amb Bildu a Navarra per aconseguir el govern de María Chivite i, al Congrés, per a la investidura de Sánchez, Lorza apel·la al conjunt de les forces polítiques i les insta a la "discreció" i al consens per poder tirar endavant la reforma. 

En aquesta línia, el delegat del govern socialista ha recordat que "no hi ha millor caldo de cultiu" que l'odi perquè pugui ressorgir el terrorisme en un futur i que els actes que van viure's a les dues localitats basques "van ser una manifestació palmària que l'odi encara persisteix". 

Més continguts de