Política 07/09/2019

Sánchez pressiona Podem i l'insta a treballar conjuntament per derogar la reforma laboral

El líder del PSOE insisteix que no vol eleccions i demana a Iglesias que "desbloquegi"

Ot Serra
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, dimarts a la seu del partit.

MadridPedro Sánchez i els representants del PSOE no es cansen de repetir que no volen eleccions, davant la sospita dels dirigents d'Unides Podem que el líder socialista prefereix tornar a les urnes. Aquest dissabte el president del govern espanyol en funcions ha redoblat la pressió sobre la formació lila i l'ha instat a posar-se a treballar conjuntament "ja" per aplicar diverses mesures. Una d'elles, "derogar la reforma laboral i aprovar un nou estatut dels treballadors", ha afirmat Sánchez durant el consell de política municipal del partit a Toledo. Una iniciativa, la de derogar la reforma laboral, que el PSOE no preveu en el document de 370 mesures presentat dimarts, però que és una llarga reivindicació dels de Pablo Iglesias.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ara que es diu que existeix un risc cert que hi hagi eleccions el 10 de novembre, dic a Unides Podem que el 10 de novembre els espanyols ens vegin treballant per derogar la reforma laboral i aprovar un nou estatut dels treballadors; que ens vegin de la mà dels ajuntaments, de les diputacions, dels governs autonòmics, tots bolcant recursos contra la violència de gènere i a favor de la igualtat entre homes i dones; que ens vegin al Congrés derogar la Lomce i abordar un nou pacte educatiu que no segregui els estudiants en funció del seu rendiment acadèmic; que ens vegin aprovant un nou dret en el sistema públic de la salut, que és el dret a la mort digne i l'eutanàsia. En definitiva, que assumim els resultats electorals i ens posem a treballar ja", ha conclòs Sánchez en el seu discurs.

El document elaborat pel PSOE arran de la ronda de consultes amb entitats de la societat civil està "obert", tal com han recordat últimament diversos dirigents socialistes, i aquest dissabte Sánchez ha subratllat que hauria de representar no només les reivindicacions del seu partit sinó també les d'Unides Podem. Aquestes més de 300 propostes són la base amb què el PSOE vol convèncer el seu soci preferent, a partir d'un acord programàtic que no inclogui l'entrada de membres de la formació lila al consell de ministres. Sánchez ha reiterat des de Toledo la petició perquè Podem faci "un pas endavant" i "desbloquegi" la investidura, cosa que incitaria una "legislatura i un govern progressista". "Tenim els vots, els escons i el programa", ha indicat el president en funcions.

Tot i no explicitar el rebuig al govern de coalició, Sánchez s'ha encarregat de posar sobre la taula les xifres que demostren l'ampli avantatge numèric del PSOE per sobre de Podem i la resta de forces parlamentàries. Així, ha recordat que en l'anterior legislatura la diferència entre les dues forces d'esquerres era de 14 diputats i ara és de 81, i ha tornat a subratllar que "només el PSOE" ha acceptat els resultats electorals. Aquest mateix argument, però, el de la lectura dels resultats, és el que Podem exposa per evidenciar que els socialistes no tenen majoria absoluta i que és necessari un govern de coalició. Amb tot, Sánchez ha destacat que si les dues forces d'esquerres van ser capaces de col·laborar durant 15 mesos durant l'anterior legislatura amb 151 escons, haurien de poder-ho fer ara que en sumen 165. "Què justifica el bloqueig?", s'ha preguntat.

No confia en la dreta però li demana l'abstenció

Malgrat la pressió a Podem, Sánchez no ha estalviat insistir en la seva voluntat que les forces de la dreta s'abstinguin i facilitin la investidura per no dependre dels independentistes. Tot i la petició, s'ha resignat a reconèixer que el PP i Cs votaran 'no' i ha admès que no n'espera "res". En aquest sentit, ha criticat la falta de "lleialtat" amb els espanyols de les formacions de dreta i ha lamentat el seu posicionament en una afirmació sorprenent. "Entre independentistes i el PSOE, la dreta sempre triarà beneficiar els interessos independentistes", ha apuntat Sánchez.

El secretari general del PSOE s'ha envoltat aquest dissabte de centenars d'alcaldes, regidors i militants a Toledo, on ha comptat amb el suport d'un dels 'barons' del partit més significats en contra de l'independentisme, el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page. En el seu discurs, el president manxec ha assegurat que se sent "orgullós" que Sánchez representi els valors del socialisme i encapçali el partit, en una mostra de la bona salut interna que viu el PSOE ara que els resultats a les urnes acompanyen.

stats