Política 12/09/2017

Sánchez creu que el PSC hauria de continuar al govern de Barcelona encara que Colau faciliti l'1-O

Afirma que el "mig milió" de persones que hi havia a la Diada evidencien la "divisió" a Catalunya

Marc Toro
3 min
Sánchez va arribar a la secretaria general del PSOE l'estiu del 2014 a través de les primeres primàries en la història del partit. EFE

Barcelona"Quan el Partit Socialista s'incorpora a un govern, s'hi incorpora amb totes les conseqüències". Així s'ha expressat aquest dimarts el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en referència al pacte entre el PSC i els comuns a l'Ajuntament de Barcelona i el paper que Ada Colau pot arribar a tenir l'1-O. Si bé ha deixat clar que aquesta és la seva "opinió personal" i que la decisió correspon als socialistes catalans i, concretament, a la seva federació de Barcelona, també ha afegit que mantenir l'acord de govern municipal hauria de passar "per sobre de totes les circumstàncies". El PSC manté, per ara, que abandonarà el govern barceloní si BComú se salta la llei l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sánchez ha fet aquestes declaracions en un esmorzar informatiu del fòrum Primera Plana d''El Periódico' a Barcelona, des d'on ha tornat a retreure a Colau que "no s'hagi posicionat clarament" sobre el referèndum a falta de menys de tres setmanes per a l'1-O. En aquest sentit, li ha reclamat que es posi al costat dels alcaldes socialistes que s'oposen a cedir locals després de la suspensió del referèndum per part del Tribunal Constitucional (TC). Colau va insistir aquest dilluns que farà "tot el possible" perquè els barcelonins puguin votar a la consulta.

El secretari general ha estat molt crític amb el fet que el Govern "assenyali" els alcaldes socialistes que s'oposen a col·laborar amb el referèndum. A tots ells els ha traslladat el seu "reconeixement, respecte i admiració" pel "comportament exemplar que estan tenint en aquestes circumstàncies tan complicades". "Quan els alcaldes defensen la legalitat [...] estan posant les institucions al servei de tots els ciutadans", ha afegit, i ha deixat clar que sobren "moltes amenaces i retrets" per part de la Generalitat.

Un dia després de la Diada, Sánchez ha assegurat que no vol entrar en la "guerra de xifres" sobre els assistents a la manifestació de les entitats sobiranistes, però ha afirmat hi havia "mig milió" de persones -quan, segons la Guàrdia Urbana, eren un milió-. Més enllà del nombre d'assistents, però, ha assegurat que la marxa d'ahir va visualitzar la "divisió" de la societat catalana. Les forces independentistes, va afegir, "han acabat trencar i fracturant" Catalunya.

Reforma constitucional: "Els grans canvis, avancen a poc a poc"

A partir d'aquí, ha assegurat que "està disposat a fer el possible perquè tots els catalans sàpiguen de primera mà que el PSOE treballa per unir-los de nou". La seva visita el dia després de la Diada, que no serà l'única abans de l'1-O, és un gest en aquest sentit. Carregant contra l'estratègia de la "confrontació" i del "silenci" del govern de Mariano Rajoy, Sánchez s'ha mostrat convençut que es pot construir "projecte compartit" entre Catalunya i Espanya. Com? La proposta del PSOE passa, com ha reiterat en nombroses ocasions, per una reforma constitucional. "Enfront l'antic PP, oferim un nou PSOE [...] Ni murs ni precipicis: proposem obrir un camí per reformar la Constitució".

No obstant això, el PSOE va proposar la setmana passada la creació al Congrés d'una "comissió per al diàleg sobre l'avaluació i modernització del model territorial" espanyol, ajornant així la reforma de la carta magna. "Els grans canvis sovint avancen molt a poc a poc", s'ha justificat aquest dimarts el líder socialista, assegurant que en les properes setmanes continuarà negociant amb les forces "constitucionalistes" al Congrés per a poder tirar endavant la seva proposta. La idea dels socialistes és poder fer realitat la comissió abans de l'1-O, però Sánchez ja va dir que, mentre hi hagi consens, els tempos no seran un problema per al PSOE.

stats