Política 12/09/2019

Sánchez rebutjarà anar a la investidura si no té assegurat sortir escollit president

Calvo no aclareix si el candidat acceptarà l'encàrrec del rei en cas que Podem ofereixi els vots 'gratis'

Ot Serra
2 min
El rei Felip VI i el candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Zarzuela

MadridPedro Sánchez rebutjarà ser candidat a la presidència del govern espanyol si de la ronda de consultes amb el rei no en surt amb el convenciment que obtindrà el suport del Congrés. La vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dijous que el "candidat del PSOE, si no té els suports previs, no acceptarà l'encàrrec", perquè no volen "sotmetre l'opinió pública a una situació frustrant". Això és el que ja va fer Mariano Rajoy el gener del 2016 quan va ser proposat pel rei, perquè creia que no sortiria escollit. "Explorarem la investidura si hi ha alguna possibilitat", ha assenyalat Calvo en declaracions als mitjans des de Sevilla, en les quals ha advertit que encara "hi ha temps" perquè Unides Podem es repensi acceptar la proposta que hi ha sobre la taula: una proposta programàtica que inclou posicions de responsabilitat en institucions públiques per a persones del partit lila però fora del consell de ministres.

Felip VI rebrà els representants dels diferents partits amb representació parlamentària dilluns i dimarts de la setmana vinent al Palau de la Zarzuela per sondejar les seves intencions de cara a un eventual debat d'investidura. Aquest dijous ha rebut la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per iniciar els tràmits previs a la ronda de consultes. Aquesta tarda Batet té previst facilitar-li la llista de membres de les formacions i el monarca ordenarà les visites. Pel que fa als partits independentistes, Esquerra tornarà a absentar-se, mentre que JxCat ha anunciat que sí que hi assistirà.

Del debat que es va produir aquest dimecres al Congrés en va sortir un distanciament entre Sánchez i Pablo Iglesias, que es van mantenir enrocats en les seves posicions: el PSOE no accepta la coalició i el líder de Podem l'exigeix per arribar a un acord de govern. Aquest dijous hi ha insistit en una piulada a Twitter. Tanmateix, el líder socialista i altres fonts de la Moncloa van insinuar la possibilitat que la legislatura arrenqui sense una entesa amb els d'Iglesias, que passaria perquè Unides Podem cedís els vots però es quedés a l'oposició. Una fórmula que, precisament, aquest dijous ha deixat caure l'expresident de la Generalitat Artur Mas en una entrevista a TVE.

Calvo, però, no ha volgut aclarir si Sánchez es prestarà als vots 'gratis' d'Unides Podem i ha demanat ser "més profund" en una "situació tan important". La vicepresidenta ha reiterat la intenció del PSOE de "governar aviat" i ha insistit en la proposta que han plantejat als seus potencials socis, a l'espera que la formació lila es mogui i accepti "explorar-la". "Les negociadores estem disposades a asseure'ns", ha subratllat Calvo, després que el president en funcions digués aquest dimecres que les converses s'havien de canalitzar a través dels partits i no entre els líders. Amb tot, està previst que Iglesias truqui per telèfon a Sánchez, tal com va dir dimecres a l'hemicicle.

stats