Política 28/06/2020

Sánchez vol reprendre el diàleg amb el Govern al juliol malgrat les dificultats que genera el "clima electoral"

Defensa des d'Euskadi la "cogovernança" enfront de "l'egoisme localista dels partits nacionalistes"

Ara
3 min
Pedro Sánchez: l'únic candidat que ha fracassat en una investidura i ha triomfat amb una moció de censura

BarcelonaEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit aquest diumenge en una entrevista a La Vanguardia que té la intenció de reprendre el diàleg amb el Govern durant el juliol, tal com s'havia compromès a fer. "Volem convocar la comissió de diàleg entre els dos governs al juliol", ha dit. Amb tot, també ha admès que veu un "context difícil a Catalunya, perquè s'està generant una situació clarament electoral".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja en un míting a Sant Sebastià en el context de la campanya basca, el president espanyol ha defensat el PSOE com el millor garant de l'autogovern a Espanya. De fet, ha reivindicat el paper del seu executiu de coalició durant la crisi de coronavirus prioritzant al "cogovernança" amb les comunitats enfront de "la centralització de la dreta" i "l'egoisme localista dels partits nacionalistes". Sánchez ha negat un altre cop recentralització de competències durant l'aplicació de l'estat d'alarma, tal com ha denunciat la Generalitat i en bona mesura el govern basc –tot i que el PNB ha donat suport a totes les pròrrogues de l'alarma i continua sent el soci més fiable de la Moncloa–, i ha defensat que les comunitats han de "gestionar" i el govern espanyol té el deure de "coordinar".

Sobre indults: "Les mesures de gràcia estan clarament definides"

A propòsit de si l'indult als presos polítics podria afavorir el marc de diàleg, el president espanyol ha admès en l'entrevista a La Vanguardia que el tema s'ha debatut "durant molts mesos, fins i tot abans que el Tribunal Suprem emetés la sentència". Sánchez s'ha limitat a afirmar que "les mesures de gràcia estan clarament definides" en la legislació malgrat "la set de venjança" en "alguns actors i sectors". "Això va en contra de l'esperit de la Constitució i de la mateixa legislació espanyola", ha recalcat.

Sánchez també s'ha referit a les tensions dins del seu govern i al Congrés de Diputats. El socialista ha insistit que la crisi sanitària no ha separat la coalició del PSOE amb Unides Podem. "L'acord no està en qüestió", ha dit. A partir d'aquí, ha aplaudit el "canvi d'actitud d'alguns actors polítics, singularment Ciutadans". "Entenc que ha vist que l'estratègia d'alineació total amb el PP i Vox el portava a quedar-se sense espai –ha assegurat–. El temps dirà si és una actitud estratègica o purament tàctica".

En la mateixa línia, ha lamentat la postura del PP durant la pandèmia, a qui ha acusat d'intentar "utilitzar la pandèmia per derrocar el govern": "Han utilitzat els morts en la contesa política i amb això han atacat els seus propis governs autonòmics". "Des de la moció de censura del 2018, la dreta no ha assimilat la pèrdua del poder –exposa el president espanyol en l'entrevista–. Han de decidir si volen continuar en la provocació, fent el joc a l'extrema dreta, o tirar pel camí del consens".

L'estratègia "d'oposició implacable" de Casado "ha fracassat"

En aquest sentit, i durant el míting a Euskadi, Sánchez ha assegurat que l'estratègia del líder del PP, Pablo Casado, d'intentar una "oposició implacable" al govern espanyol "ha fracassat" i ha demanat més unitat després d'una setmana en què els populars s'han desmarcat de Vox en la votació del decret de la nova normalitat –que finalment han avalat– i també han rebaixat la crispació imperant les últimes setmanes al Congrés.

Fent un repàs de la seva gestió de la crisi del coronavirus en l'entrevista a La Vanguardia, el socialista ha assenyalat dos moments crítics: "El 14 de març, quan vaig haver de reunir el consell de ministres per aprovar l'estat d'alarma", i "el 26 de març, quan vam patir el pic de l'epidèmia". Tot i admetre que "Occident va arribar tard" a l'hora de respondre a la pandèmia, i que l'estat d'alarma potser "s'hauria d'haver aprovat abans", Sánchez també apunta que "la societat espanyola i moltes forces polítiques no ho haurien entès amb un nombre de morts inferior al que teníem".

stats