Política 06/09/2017

Sánchez i Iglesias es reuneixen durant una hora i mitja i aposten per “obrir espais de diàleg” sobre Catalunya

El líder del PSOE dona també el seu suport a Rajoy davant "l'atac a la democràcia" de JxSí i la CUP

Ara
3 min
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ahir en l’esmorzar informatiu.

BarcelonaEl PSOE i Podem volen obrir "espais de diàleg" sobre Catalunya per desencallar la situació política entre les institucions catalanes i espanyoles. Un d'aquests espais podria ser la comissió al Congrés per al "diàleg" i la "modernització del model territorial" que ha proposat el PSOE aquesta setmana i que Podem veu amb bons ulls. D'això van parlar els líders dels dos partits, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en una reunió d'una hora i mitja aquest dimarts a la nit per "intercanviar impressions sobre la situació política" a l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara bé, mentre Podem veu "legítim" l'1-O, el PSOE ha tancat files amb el president espanyol, Mariano Rajoy, que compta amb el suport de Ciutadans i del PSOE per frenar el referèndum de l'1 d'octubre que impulsa el Govern de Carles Puigdemont. Els líders dels tres partits constitucionalistes han estat permanentment en contacte els últims dies, en què el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha fet pinya amb Rajoy "davant de l'atac a la democràcia i a la integritat de l'Estat" que suposen els plans de Junts pel Sí i la CUP.

Així ho ha dit Sánchez en una entrevista a la SER. Segons ha explicat, els socialistes han demanat al PP que el govern espanyol respongui amb "proporcionalitat". "La proporcionalitat té a veure amb el compliment de la legalitat", ha afirmat Sánchez, que també ha demanat "llei i diàleg".

En tot cas, el secretari general del PSOE ha dit que els independentistes "en diuen referèndum quan no ho és". "Tampoc hi haurà una votació en una urna, serà una altra cosa", ha afirmat. Sánchez no s'ha mostrat sorprès per la decisió del Tribunal de Comptes d'ampliar la causa a 7 alts càrrecs i demanar la fiança de 5 milions el 25 de setembre.

En el xoc de trens definitiu, Rajoy compta també amb el suport sense fissures de l'estament judicial a la seva estratègia contra el referèndum de l'1 d'octubre. Just el dia abans de la llei del referèndum, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va prometre en el seu discurs d'obertura de l'any judicial, aquest dimarts, perseguir de manera "enèrgica" la "desraó" independentista, i el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va garantir que vetllarà per la defensa de la "indissoluble unitat de la nació espanyola".

De la Serna ho considera un "cúmul de despropòsits"

Per al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, tot plegat és un "cúmul de despropòsits" però el govern de Mariano Rajoy s'ha preparat "per a tot el que pugui passar". Així ho ha explicat en una entrevista a TVE, on ha assegurat que l'executiu espanyol s'esperarà fins a l'últim moment per veure si convoca aquesta tarda el consell de ministres extraordinari, en funció del que s'aprovi al llarg del dia a la mesa del Parlament. El ministre només ha assegurat que l'executiu "no pot precipitar-se" i que actuarà ràpidament però sense presses.

D'altra banda, el titular del ministeri de Foment ha criticat el posicionament de Podem, i ha dit que el que hauria de fer aquesta formació és "demanar que es respecti la Constitució" i no afirmar que el referèndum és una reivindicació legítima. A qui sí que ha elogiat és a Ciutadans i al PSOE. De la Serna ha explicat que el govern de Rajoy està "molt agraït" a aquestes formacions per la imatge d'unitat que estan donant contra el que considera "un atemptat clar contra l'estat de dret". Així, també ha valorat positivament la decisió del Tribunal de Comptes: "És d’agrair veure com organismes independents com el Tribunal de Comptes actuen en favor de la llei, i és d’agrair com el fiscal general de l’Estat respecta molt fermament el compliment de la llei”, ha defensat el ministre.

stats