Sánchez reclama votar el 14-F per acabar ja amb un "cicle estèril" a Catalunya

Protesta contra els que busquen l'ajornament: "És inútil que segueixin intentant trucs"

Quim Bertomeu
4 min
El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, aquest dissabte.

Barcelona¿Què en pensa Pedro Sánchez del fet que les eleccions siguin amb tota probabilitat el 14-F malgrat l'agreujament de la pandèmia? Fins ara havia evitat una posició clara i havia decidit que altres ministres parlessin per ell, però aquest dissabte des de Barcelona ha donat una resposta. El president del govern espanyol no accepta dilacions i reclama votar el 14 de febrer. "El que és més important és tancar com més aviat millor un cicle estèril i que s'obri pas un temps nou", ha proclamat. Sánchez no vol esperar el 30 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s'ha expressat davant del comitè federal del PSOE, que s'ha celebrat en família a Barcelona, ja que per culpa de la pandèmia la majoria de dirigents del partit no hi han assistit i ho han seguit per via telemàtica. En un principi semblava que Sánchez no es mullaria, perquè el primer que ha dit és que "s'havia discutit molt de dates" i les "dates són el menys important". Però, finalment, ha quedat clar que la seva opció, com la del PSC, és la del 14-F i que tots els intents per canviar-ho no li semblen bé. "És inútil que segueixin intentant trucs. El canvi a Catalunya té noms i cognoms i es diu Salvador Illa. Es pot ajornar però no impedir", ha proclamat el president espanyol, que ha arribat a parlar del factor Illa.

Sánchez també ha donat alguna pista de per on anirà la campanya socialista, una campanya que fins fa poc havia de començar al maig i que ho acabarà fent aquest divendres a la matinada. Una de les claus es resumeix amb una paraula: vacuna. Els socialistes es reivindicaran com uns bons gestors de la crisi sanitària i ho faran exhibint la campanya de vacunació i, si cal, barrejant-ho amb la política quan faci falta: "La vacuna és Europa davant l'egoisme dels nacionalismes que hem viscut durant molts anys en aquest país".

L'altra carta que jugaran els socialistes és que intentaran presentar-se com l'únic gran partit d'esquerra. És un missatge que, a Catalunya, els permet disparar contra Esquerra, el seu principal rival electoral, però que també els permetrà marcar distàncies a nivell estatal amb el seu soci de govern, Podem. "Som l'esquerra", ha proclamat Sánchez sense manies. Una esquerra que "persisteix en perseguir els somnis sense deixar d'avançar en la realitat".

El comitè federal del PSOE també ha sigut una prova de com ha canviat el context polític. La major part del discurs ha girat al voltant de la pandèmia, i ha relegat el Procés a un rol secundari. En aquest àmbit ha promès un genèric "política i persuasió", evitant terrenys espinosos com per exemple què passarà amb l'indult o la taula del diàleg.

Elogis a Iceta

El comitè federal també s'ha convertit en l'escenari en què els socialistes han volgut elogiar la "generositat" de Miquel Iceta i la seva decisió de deixar el lideratge de la candidatura del PSC al 14-F al ministre Salvador Illa. En el seu discurs, l'encara líder dels socialistes catalans ha insistit en la línia marcada per ell mateix des del primer dia i que ni les males xifres de l'evolució de la pandèmia li han fet modificar: s'ha de votar el 14-F. "Les urgències de la ciutadania no poden esperar més" per tenir un nou Govern, ha resolt.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, aquest dissabte.

La ronda d'intervencions l'ha tancada el mateix Illa, que no ha volgut enfangar-se ni amb la data electoral ni amb els rivals polítics. Ha confirmat que deixarà el ministeri a finals de setmana i ha promès que donarà "el 101%" com a candidat a la presidència de la Generalitat. També ha deixat entreveure que vol parlar molt de la resposta a la pandèmia i poc del Procés: "No penso perdre ni un minut amb retrets sobre el que va passar", ha dit.

Tots contra Illa

La intervenció preelectoral d'Illa ha generat una pluja de crítiques que ha encetat el president del PP, Pablo Casado, en l'acte de presentació de la candidatura del seu partit a les eleccions. El president conservador ha acusat el ministre de treballar pels interessos del PSC al 14-F. Més contundent encara ha sigut Alejandro Fernández. El candidat del PP ha "felicitat" Illa per poder-se "dedicar al 101% a dues activitats diferents". "Jo no tinc aquests superpoders sobrehumans", ha assenyalat des de l'Hotel Miramar de Barcelona, informa Ot Serra. Fernández ha volgut deixar clar que si ell fos l'encarregat de la salut dels espanyols, no donaria un míting polític electoral. "M'agradaria que Illa reflexionés sobre l'ètica i l'exemplaritat", ha afegit.

La resta de partits també han posat Illa en el punt mira. Des del flanc sobiranista, per exemple, li han exigit que aclareixi si accepta l'oferta de Vox, que aquest divendres es va mostrar disposat a investir-lo president per evitar que governin els "colpistes". Ho ha fet la candidata de JxCat, Laura Borràs: "El feixisme se'l combat i no s'accepten els vots dels feixistes". La dels comuns, Jéssica Albiach, li ha demanat al ministre una resposta "com més aviat millor", i Pere Aragonès, el candidat d'ERC, ha considerat que si la pregunta queda en l'aire es farà evident que hi ha una "operació d'Estat" per desbancar l'independentisme de la Generalitat. La precampanya s'intensifica i, per ara, adopta el guió d'un tots contra Illa.

stats