Política 01/11/2012

Sanitat i educació, les dues línies vermelles

Els catalans prioritzarien reduir funcionaris i apujar impostos per davant de noves retallades socials

Jordi Muñoz
1 min
La Generalitat va intervenir al març els comptes de l’hospital de Sant Pau, sobre el qual hi ha diverses acusacions per suposades feines fictícies. / EFE

BarcelonaBona part del debat públic i polític sobre les retallades i la política d'austeritat s'ha limitat a la discussió sobre si s'havia de retallar o no. Hem sentit llargues discussions sobre si s'havia de posar l'ajust pressupostari en primer pla, per davant de polítiques d'estímul econòmic per la via de la despesa pública, o no. Tot i que aquest és un debat important, es queda en la superfície i emmascara una altra qüestió molt rellevant: la del repartiment de les càrregues. La discussió sobre quines partides es retallen i quines es preserven és menys explícita i, en canvi, és fonamental.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sovint es diu que els governs europeus apliquen programes d'austeritat tant si són de dretes com si són d'esquerres, però és menys habitual entrar en el detall de quines mesures de reducció del dèficit es prenen. I en aquesta qüestió hi ha més marge per al debat, ja que les diferents alternatives tenen conseqüències sobre la distribució dels recursos entre grups socials. No és el mateix retallar despesa que pujar impostos, ni aplicar les retallades sobre l'ensenyament en lloc de les pensions o prioritzar la pujada de l'IVA enfront de la de l'IRPF.

Podeu llegir l'anàlisi complet a l'ARA Premium.

stats