Política 05/04/2014

De Sant Joan al 9-N: guia de la mobilització sobiranista que proposa l'ANC per reclamar la consulta

L'entitat presenta un programa de quatre mesos amb la Diada com a eix vertebrador i amb la voluntat que sigui "global i local", "descentralitzat i centralitzat" i "presencial i virtual"

Sílvia Barroso
3 min
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, aquest dissabte, en l'assemblea general de l'entitat / TJERK VEN DER MEULEN

TarragonaNo hi haurà via catalana aquest any. No es prepara cap manifestació com la del 2012 per a la Diada. La mobilització sobiranista l'any que està prevista la consulta serà "total" o no serà. És el que s'ha proposat l'ANC amb un programa de quatre mesos en què la màxima intensitat serà l'Onze de Setembre, però que no baixarà la guàrdia entre Sant Joan i el 9 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és la guia per seguir la proposta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) presentada aquest dissabte:

1. Estiu de projecció internacional. Cada cap de setmana, des de Sant Joan (o l'últim cap de setmana de juny) i fins Al cap de setmana previ a la Diada, es farà un mosaic amb missatge que es podrà veure i retratar des de l'aire i que s'adreçarà a algun líder mundial. Per exemple, pot ser que s'apel·li a Barack Obama amb una frase de l'estil de "We will vote for freedom". A Catalunya, l'escenari serà "un lloc emblemàtic, fàcil de reconèixer, de Catalunya", explica Ferran Civit, membre del secretariat nacional de l'ANC. En altres països del món es faran actes encara per definir els mateixos caps de setmana.

2. Onze de Setembre. La mobilització de la Diada ha de ser "total". "Fixem tres eixos que ens marquen el criteri: local/global, descentralitzat/centralitzat i presencial/virtual", indica Civit. Són els conceptes o pautes que s'extreuen de les més de 300 propostes rebudes pels socis de l'ANC. "Hi havia gent que ens deia que aquest any s'havia de cobrir més territori, d'altres que ens recordaven que Barcelona ha de ser l'escenari principal, d'altres que reclamaven presència a les xarxes", argumenta. Amb aquests ingredients, la Diada queda estructurada en tres àmbits i tres franges horàries:

  • Matí descentralitzat. Mobilització als 947 municipis de Catalunya, a cada plaça major, on es llegirà un manifest i es faran altres activitats. Després, des de cada poble, sortirà la comitiva cap a Barcelona. La primera parada serà al Parlament, on es lliurarà el manifest llegit o es farà algun altre acte simbòlic.
  • Tarda centralitzada a Barcelona. A les 17.14 hores, gran concentració en forma de V a la confluència de la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes. La plaça de les Glòries serà el nus, el punt d'unió de les dues branques de la V. "Serà una V de via, de votar, de voluntat i de victòria", justifica Civit. Les instruccions concretes relacionades amb la logística de l'acte s'aniran anunciat en els pròxims mesos.
  • Vespre virtual a Twitter. A les 20.14 hores, un cop finalitzada la mobilització física i presencial, quan ja no hi hagi perill de col·lapsar la xarxa per abús del 3G en una zona relativament reduïda, l'objectiu serà fer un 'trending topic' mundial amb una etiqueta encara no triada. Segons Civit, la idea va sorgir quan vam veure que la mobilització espontània de #josocANC, fa unes setmanes, funcionava molt bé. Han decidit estimular-ho d'una manera més organitzada. Serà virtual i global.
  • Concert d'Òmnium Cultural. La franja del vespre de la Diada també tindrà una altra oferta. Segons ha anunciat aquest dissabte la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, es farà "un espectacle musical gratuït, a l'aire lliure, que serà innovador".

3. Tardor de preparació de la consulta. Aquesta és la part menys definida, però l'objectiu és fer un acte cada dia entre l'Onze de Setembre i el 9 de novembre. Seran actes culturals o de debat a "l'àgora pública" per "reflexionar i debatre quin país volem".

stats