Política 05/12/2014

Santamaría: "La Constitució ha permès que Espanya sigui un dels països més descentralitzats del món"

La vicepresidenta del govern espanyol argumenta que per obrir el debat de reformar la carta magna, el PSOE hauria de "concretar" la seva proposta

Ara
2 min

BarcelonaUn dia abans que se celebri el dia de la Constitució espanyola, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha posat de relleu que el text ha facilitat que Espanya "sigui un dels països més descentralitzats del món, molt més que alguns que es diuen federals". "Algun dia ens hauran d'explicar les diferències entre un estat federal i un estat autonòmic", ha dit Santamaría, que també ha afirmat que la carta magna "ha permès dotar-nos d'un sistema de drets que ens ha col·locat entre els països més punters del món".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Furga en la inconcreció del PSOE

Preguntada sobre la reforma constitucional que defensa el PSOE, Santamaría ha carregat contra les inconcrecions de la proposta dels socialistes. "Es necessiten propostes per canviar la Constitució. El PSOE no n'ha estat capaç, han de tenir una posició més clara", ha afirmat, i ha demanat als socialistes que tinguin "els peus a terra" i que siguin "coherents". "Què volen, un estat federal? Simètric o asimètric? Defensen el blindatge de l'educació i la llengua? Què vol dir que reconeixen els fets diferencials? I el model de finançament, implicaria nous pactes fiscals? Es derogarien els que ja hi ha?", s'ha preguntat la vicepresidenta, que ha afirmat que "no són dubtes menors per obrir un debat sense que, almenys, qui ho proposa ho tingui clar".

"El PSOE no ha afegit res. Les reformes s'han de fer per millorar el sistema, no per solucionar els problemes interns [del partit]", ha demanat la vicepresidenta. Ha criticat que els socialistes no se sumin al projecte anticorrupció del govern, que "presenta 70 mesures molt concretes de regeneració i anticorrupció", ha dit Santamaría, que ha afirmat que "de reformes constitucionals, se'n poden fer", i ho ha exemplificat amb la reforma pactada entre PP i PSOE per augmentar el sostre de dèficit, una mesura acordada el 2012.

stats