Política 15/12/2015

Santamaría esquiva el debat sobiranista i centra la seva única visita a Catalunya en atacar Pedro Sánchez

La vicepresidenta fa campanya simbòlica: visita l'empresa Pronovias, que es va posicionar contra la independència 

Gerard Pruna
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría ha visitat aquest dimarts la fàbrica de Pronovias / MANOLO GARCÍA

El Prat / BarcelonaSense cap al·lusió al procés sobiranista. La direcció estatal del PP sembla voler deixar Catalunya en segon terme en el tram final de la campanya i si ahir el debat català va ser poc present en el cara a cara d'ahir entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, aquest dimarts la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, l'ha esquivat completament en la seva única visita a Catalunya abans de les eleccions del 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El procés sobiranista no ha estat present en el seu discurs, però sí en la posada en escena. Abans de fer un petit míting a Barcelona davant d'un centenar de persones, Santamaría ha visitat amb la líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i el president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, la fàbrica de Pronovias, empresa dirigida pe Alberto Palatchi, que durant la campanya del 27-S va enviar un correu als seus treballadors alertant-los que l'empresa seria "difícilment viable" en una Catalunya independent.

En territori amic, Santamaría ha agraït poder estar a la "fàbrica dels somnis", una empresa que "resumeix el que són els espanyols" i el que són "capaços de fer". La vicepresidenta ha dit que se sent "molt orgullosa" que Pronovias es consideri "un element clau de la Marca Espanya". L'espantall de la fuga de capitals en cas d'independència ha estat un dels arguments més habituals del PP per fer front al procés sobiranista, i avui ha volgut donar suport a una de les empreses que s'han posicionat més rotundament contra la independència visitant-la enmig de la campanya.

Després dels breus parlaments i de descobrir una placa commemorativa dels 50 anys de Pronovias, la comitiva ha fet una visita a les instal·lacions de la fàbrica. Una passejada en què Camacho s'ha mostrat entusiasmada amb alguns dels dissenys i Albiol amb les models que eren fotografiades en un dels espais del complex. L'exalcalde de Badalona no ha dubtat a fotografiar-se com si fos el marit d'una jove holandesa vestida de núvia, amb Santamaría, Camacho i Palatchi com a padrins. "Quan arribis a casa digués que has tingut un dia molt dur", li ha etzibat la vicepresidenta entre somriures.

El "macarra" Pedro Sánchez

Sense cap míting de Mariano Rajoy a Catalunya -només hi serà dijous per participar en un esmorzar informatiu-, l'acte d'aquest matí a Barcelona ha estat un dels principals que haurà fet el PP aquesta campanya a Catalunya i ha cridat l'atenció l'absència de cap missatge sobre el procés, només una lleugera al·lusió a les finances catalanes quan ha defensat que "alguns haurien de saber gastar millor".

En plena ressaca del debat Rajoy-Sánchez, la dirigent popular ha centrat la seva intervenció en atacar el candidat del PSOE, a qui ha donat per mort políticament després d'haver acusat Mariano Rajoy de no ser un "polític decent". "No es que hagi perdut el debat, és que ha perdut moltes oportunitats de continuar la seva vida política", ha opinat. Segons Santamaría, l'agressivitat de Sánchez respon a la "seva debilitat". Va ser un "exercici de macarrisme polític a la desesperada", ha conclòs.

stats