Política 19/05/2017

El govern espanyol "convida" Puigdemont a dur una reforma constitucional al Congrés per fer el referèndum

Santamaría aboca la Generalitat a buscar una majoria impossible al Parlament espanyol tres dies abans de la conferència del president a Madrid. "Només a les Corts li correspon debatre aquestes qüestions", justifica

Dani Sánchez Ugart
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

MadridLa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha convidat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a "debatre" la proposta de referèndum a les Corts de l'Estat. "El que permet el nostre ordenament és que davant els representants dels espanyols es pugui debatre qualsevol proposta", i afirma que el govern espanyol "no pot" discutir la possibilitat de fer un referèndum a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santamaría ha justificat la "invitació" per la conferència del president de la Generalitat prevista per a dilluns que ve a l'Ajuntament de Madrid, i a la qual no assistirà cap membre del govern espanyol.

El Govern té previst respondre aquesta mateixa tarda a l'oferiment, probablement abans de l'acte del Pacte Nacional pel Referèndum, al qual assistirà Carles Puigdemont, entre altres representants de l'executiu.

Segons ha afirmat en el marc de la roda de premsa posterior al consell de ministres, seria en el "marc de les regles de la democràcia". A més, la vicepresidenta ha detallat que el reglament de les Corts estableix mecanismes perquè la proposta sigui coneguda i "debatuda" per les Corts, i ha dit que té clars precedents.

La lògica de la vicepresidenta és que aquesta és l'única manera d'encabir una consulta que, segons el seu raonament, no té espai a l'actual marc constitucional. En altres paraules, repta el president català a assolir una majoria impossible al Parlament espanyol per poder tirar endavant el referèndum acordat, prèvia reforma de la Constitució. "El senyor Puigdemont ha d'enviar les seves propostes i respectar les regles de la democràcia i de la Constitució", ha asseverat.

"Com hem assenyalat en moltes ocasions, un referèndum d'autodeterminació no pot ser negociat pel govern, però a l'ordenament constitucional tot pot modificar-se", ha asseverat. "Si aconsegueix que el mecanisme del referèndum d'autodeterminació sigui constitucional, però per això ho han d'aprovar les Corts i el conjunt dels espanyols", aleshores es podria celebrar la consulta, ha dit. És a dir, no només caldria una majoria de dos terços de la cambra baixa, sinó també un referèndum per a tots els espanyols per reformar la Constitució.

stats