Política 17/05/2017

Santamaría: l'oferta de referèndum pactat és com "imposar el matrimoni" a una dona però deixar-li triar menú i vestit

La vicepresidenta repta el Govern a portar al Congrés una reforma constitucional

Dani Sánchez Ugart
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. EFE

MadridEl govern espanyol no es mourà tot i l'oferta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, d'un referèndum pactat negociant els termes. "És tant com imposar-li el matrimoni a una senyora però deixar-li opinar sobre el menú i el vestit", ha asseverat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, en resposta a una interpel·lació del portaveu adjunt del PDECat, Jordi Xuclà, al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número dos de Rajoy ha insistit que el referèndum és inconstitucional perquè no es pot privar una part dels espanyols d'opinar sobre què ha de ser el conjunt de l'Estat. Santamaría ha defensat que Puigdemont podria plantejar de "manera democràtica" les seves pretensions. Això, segons ella, seria fer-ho respectant les regles: portant la demanda al Congrés i, si és acceptada, fer el referèndum amb la votació de tots els espanyols. "El problema radica en el fet que fa temps que la Generalitat identifica democràcia amb els seus postulats", ha reblat.

A més, ha criticat que sota la presidència de Carme Forcadell, a l'oposició al Parlament se'ls aplica el "rodet independentista" i s'"infringeix el reglament", vulnerant els drets de la resta de grups. També ha parlat sobre els lleis de desconnexió, "redactades com si fossin un ritus iniciàtic". Ha acusat la majoria independentista del Parlament de voler-les aprovar "sense debat".

Xuclà ha assegurat que la seva idea d'Espanya "s'ha fet vella", ha titllat l''operació diàleg' de "monòleg predemocràtic" i ha acusat el govern espanyol no només de negar-se a negociar el referèndum, sinó també la resta dels 46 punts que li va dur Puigdemont amb reclamacions sobre infraestructures, finançament, i altres.

Santamaría ha defensat que està oberta a negociar-los, i que ja ho ha intentat amb el vicepresident, Oriol Junqueras, però Puigdemont "va rebentar la reunió" parlant només de referèndum.

stats