Política 30/11/2016

Santamaría repta el sobiranisme a reformar la Constitució si vol fer un referèndum

Reitera l'oferta de "diàleg des de la lleialtat" i treu pit de les inversions de l'Estat a Catalunya

Dani Sánchez Ugart
2 min
Sáenz de Santamaría i Rajoy aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés. EFE

MadridL'operació diàleg engegada pel govern espanyol continua avançant amb més paraules que accions. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reiterat aquesta voluntat de negociació, però ha mantingut les línies vermelles de l'executiu de Mariano Rajoy sobre el referèndum. Santamaría ha reptat el sobiranisme a plantejar al Congrés una reforma de la Constitució si vol fer un referèndum, i s'ha limitat a treure pit de les inversions passades de l'Estat a Catalunya, sense entrar en nous compromisos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el raonament de Santamaría, l'executiu espanyol no pot negociar el referèndum perquè no li correspon, ja que és inconstitucional. "No és que el govern vulgui o no dialogar, és que això no ens pertany, pertany al conjunt de la nació espanyola, que van votar una Constitució i van dir a les generacions següents que ho podien canviar si es posaven d'acord que el producte resultant fos una Constitució per a tothom", ha asseverat. I ha reblat: "Si vol modificar el marc que ens vam donar el conjunt dels espanyols és als espanyols a qui ha de fer la pregunta".

En resposta a una interpel·lació del grup mixt i portaveu del PDECat a la cambra, Francesc Homs, Santamaría ha acusat la Generalitat de tenir línies vermelles amb el discurs de referèndum "tant sí com no", una acusació creuada amb la d'Homs, que ha considerat que la línia vermella és la de l'executiu espanyol, que és "referèndum no o no".

Tot i que s'esperava algun compromís concret sobre els 46 punts del president, Carles Puigdemont, que inclouen reivindicacions de caire econòmic i polític per a Catalunya, Santamaría no s'ha compromès amb res concret, més enllà d'asseverar que demà, al Consell de Política Fiscal i Financera, hi haurà "més marge" de dèficit per a les comunitats autònomes. Després, la vicepresidenta s'ha limitat a donar un reguitzell de xifres d'inversió de l'Estat a Catalunya, a més dels diners que fins ara ha rebut la Generalitat a crèdit del FLA, i que ascendeix a 55.000 milions d'euros.

La vicepresidenta ha demanat a Homs que "si es prenen seriosament allò que anomenen operació diàleg, superem la fase dels retrets i concentrem-nos en allò tangible". En aquest sentit, ha reptat la Generalitat a participar "a tots els fòrums de debat" on hi hagi oportunitat de diàleg, en referència velada a la conferència de presidents a la qual Puigdemont no té previst assistir.

Recursos al TC

El diputat del grup mixt també ha demanat a Santamaría que l'executiu espanyol aixequi el peu de l'accelerador en la cursa judicial contra les lleis catalanes i ha fet un reguitzell de greuges. Davant d'això, Santamaría s'ha limitat a recordar que la Generalitat també recorre lleis estatals i que, tot i així, en el marc de la comissió bilateral Estat-Generalitat, ella mateixa i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, han acordat la retirada del 40% dels recursos: "Si vostès volen, seiem i passem al 60%".

Homs ha començat la seva interlocució recordant que fa 10 anys del debat de l'Estatut de Catalunya.

stats