Política 11/07/2017

Santamaría acusa el Govern de voler "endossar" la responsabilitat de l'1-O als altres

Detecta pressions a alcaldes, regidors, funcionaris, interventors, mitjans i oposició

Dani Sánchez Ugart
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría / EFE

MadridLa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha considerat aquest dimarts que la Generalitat ha entrat en una "dinàmica que no hi cap, a la democràcia", perquè segons ella estan multiplicant les "pressions" a diversos sectors "per endossar-los la responsabilitat" de la convocatòria de l'1-O que, insisteix, és "il·legal" i "no se celebrarà". "Que deixin de pressionar perquè altres assumeixen les responsabilitats per ells", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Un dia les pressions són als mitjans de comunicació, que no reben subvencions si no fan publicitat del referèndum", ha dit la vicepresidenta, durant una reunió amb parlamentaris populars abans de convidar-los a reflexionar "què passaria si nosaltres féssim això. Ens muntarien amb raó una comissió d'investigació". També, ha dit, hi ha un "assetjament" als partits no independentistes, en primer lloc "per part de la CUP a les seves seus", però també "un menysteniment per part dels independentistes al Parlament de Catalunya", que aproven "tramitacions exprés" i fan "anuncis d'esborranys".

La vicepresidenta ha denunciat també que "s'ha perdut completament la neutralitat institucional, que és una obligació de qualsevol govern", i ho ha considerat "molt greu", igual que les "pressions als funcionaris", que "ja són la tònica". Segons ella, "ara ja no són només als funcionaris. Alguns culpen els interventors, quan el Tribunal de Comptes reclama que paguin el que s'han gastat", en referència a l'expedient que prepara aquest organisme per reclamar als inhabilitats pel 9-N que paguin tot el que va costar celebrar la consulta. "Nosaltres hi som per emparar el conjunt de treballadors públics i per evitar que la Generalitat els posi com a escut", ha continuat.

Santamaría ha continuat descrivint sectors presumptament pressionats pel Govern, i s'ha referit als comuns: "És el que té l'equidistància i l'ambigüitat". També ha parlat dels alcaldes: "La Generalitat, que busca voluntaris per signar les decisions il·legals, vol endossar la responsabilitat a alcaldes i regidors".

Dit això, Santamaría ha assegurat davant dels diputats que "el referèndum no se celebrarà perquè hi ha una cosa important: el 14 de febrer del 2017 el TC va dir que qualsevol acte de preparació era il·legal. Per això tenen problemes a comprar les urnes, i avui el TSJC ha dit que continua el procediment contra Meritxell Borràs". I ha acusat el Govern d'estar plantejant coses que "vulneren la legalitat internacional, incompleixen totes les recomanacions de la Comissió de Venècia, i van contra la legalitat constitucional i la catalana, l'estatutària, perquè a qui menys escolten és al Consell de Garanties Estatutàries".

En la reunió de balanç del període de sessions, davant dels diputats del PP, la vicepresidenta ha destacat que "mai ningú abans havia governat amb 137 escons", i aquest executiu "ha sigut capaç d'aprovar els pressupostos" després d'un "esforç molt gran". Els nous acords els permetran, ha dit, "fer un pas més en l'estabilitat". Santamaría ha considerat que "un dels temes més importants de la legislatura" és "portar la recuperació" econòmica, per això ha repartit un seguit de documents entre els seus diputats perquè treguin pit d'aquesta recuperació, ple de dades econòmiques i en què s'estableix com a principal objectiu la creació d'ocupació.

"Quan alguns premin el botó del 'no' al sostre de despesa estaran votant que 'no' a allò en què l'any passat es van abstenir" amb més diners destinats a polítiques socials, ha dit, en referència als socialistes. "En els pressupostos estem podent revertir algunes de les decisions preses durant la crisi", ha continuat la vicepresidenta, que s'ha referit a la rebaixa d'impostos del 2015 com a exemple.

També s'ha referit a la moció de censura que "es va convertir en una moció de censura a Pablo Iglesias" gràcies al fet que, segons ella, el PP va "desmuntar el populisme al nostre país", que és una qüestió "de salut democràtica".

stats