NOU CICLE AL PP
Política 25/07/2018

Casado i Santamaría xoquen per la nova executiva del PP

L’exvicepresidenta vol gairebé la meitat dels càrrecs

D.s.u.
3 min
Casado i Santamaría xoquen per la nova executiva del PP

MadridEl primer repte intern que tenia Pablo Casado després de sortir victoriós del congrés del cap de setmana passat, amb poc més de la meitat dels vots dels compromissaris, era mantenir la unitat del partit. El nou president del PP va prometre integració a les bases del partit, i va oferir un lloc al comitè executiu a la seva rival fins a l’últim minut, Soraya Sáenz de Santamaría, amb qui ahir es va reunir per primer cop després del congrés. Però la idea d’integració i unitat que té el nou líder popular no coincideix amb la de l’exvicepresidenta espanyola, i tots dos van xocar en la quantitat de càrrecs que haurien de correspondre a l’equip de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que en públic es van esforçar per transmetre la imatge que la reunió havia anat com una seda, Santamaría va rebre una negativa a la seva petició que la nova executiva representi de manera “proporcional” la votació dels compromissaris. Si fos així, el seu equip tindria un 43% dels membres de l’equip de Casado, i el nou dirigent del partit no ho va veure amb bons ulls. “Seria bo que el percentatge important que va donar suport a la meva candidatura sigui representat proporcionalment en totes les estructures del partit”, va dir l’exvicepresidenta espanyola, que també va deixar clar que no demanava cap càrrec per a si mateixa, tot i que va afegir que no tenia pensat deixar la política activa.

Retret en obert

A aquesta petició, el nou líder popular, que no va voler precisar quins càrrecs ni de quina importància oferiria a l’equip de la seva rival, hi va respondre recordant que “fins fa dos dies” l’exvicepresidenta parlava “de la llista més votada” per defensar la seva legitimitat per convertir-se en la presidenta del partit, mentre que després de perdre la votació dels compromissaris parlava de “proporcionalitat”. Casado, que avui reuneix per primer cop el comitè executiu a Barcelona en una trobada en què anunciarà el nom de la nova secretària general del partit (fonts de l’entorn de Casado donaven ahir gairebé per fet que seria una dona), despatxava així la petició de Santamaría. A més, va assegurar que a partir d’ara ja no hi ha “corrents” i que no veu els membres de l’executiva com d’un candidat o de l’altre.

Després de la primera reunió entre els dos antics rivals es va produir una altra trobada de la segona línia de les candidatures. El cap de campanya de Casado, Teodoro García Egea, i el portaveu de la campanya, Javier Maroto, es van reunir amb l’exministra Fátima Báñez i amb el cap de la campanya de Santamaría, José Luis Ayllón, en una trobada que havia de servir per posar noms i xifres damunt la taula, per arribar a l’executiva d’avui amb una llista definitiva.

Segons fonts de l’equip de Casado, el president del PP ha ofert a Sáenz de Santamaría entrar al comitè executiu estatal per ocupar un lloc de vocal de lliure designació que en el seu moment Casado havia deixat vacant. Però l’exvicepresidenta espanyola no en té prou amb aquest lloc -fonts del seu equip van considerar que “no seria una integració”- i també va demanar al líder popular que respectés tot l’organigrama actual del partit, tant en l’àmbit provincial com en l’autonòmic. És a dir, que no purgui els càrrecs que han donat suport a la candidata a les primàries.

El president del PP té l’opció d’incorporar tants vicesecretaris com vulgui, però no pot oferir a un membre no electe del comitè el càrrec de número dos del partit, la secretaria general que en l’última etapa tenia María Dolores de Cospedal. Per a aquest càrrec, que s’anunciarà avui, sonen noms de l’òrbita de Cospedal com ara les exministres Dolors Montserrat i Isabel García Tejerina.

A mesura que el PP va prenent consciència del canvi de lideratge sorgeixen les primeres friccions i la constatació que la integració serà una feina complicada per a Casado. Santamaría no s’arronsa.

stats