Política 18/09/2017

Santi Vila: "El xoc de trens només es para si Rajoy truca a Puigdemont i pacten com poden votar els catalans"

El conseller d'Empresa recepta "moderació" per encarar el dies que queden fins a l'1 d'octubre

Ot Serra
2 min
El conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, en una imatge d'arxiu

MadridCarles Puigdemont ja va enviar una carta fa uns dies al govern espanyol i al cap de l'Estat, el rei Felip VI, per demanar-los que s'acordi un referèndum a Catalunya, i aquesta, en paraules del conseller d'Empresa, Santi Vila, continua sent la millor opció per desencallar el conflicte. "El xoc de trens només es para si Rajoy truca a Puigdemont i pacten com poden votar els catalans", ha assegurat Vila en una xerrada al fòrum Next IBS a Madrid. "A ningú li tempta a l'estat espanyol de fer una oferta amb una proposta política atractiva?", s'ha preguntat el conseller, que ha criticat que la política del govern de Rajoy és "inexistent" i "impròpia d'una societat i economia avançades". En canvi, ha continuat Vila, l'executiu espanyol ha optat per "enviar la Guàrdia Civil a perseguir 'xorrades' i segrestar revistes d'Òmnium Cultural". "La situació acaba sent un despropòsit", ha reblat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta línia, Vila ha denunciat que hi hagi fiscals "molt motivats" intervenint en el conflicte català, policies "no gaire còmodes" i jutges en una "situació difícil". "Qualsevol persona amb educació lamenta assumir decisions i participar en situacions conflictives per culpa que els polítics no estem fent la feina", ha argumentat. Sobre la intervenció dels òrgans judicials en el Procés, Vila ha considerat que "la separació de poders a l'estat espanyol no passa pel seu millor moment", i ha cridat a valorar "quins avantatges té inhabilitar 72 diputats", en el cas que es produeixi.

Per tot plegat, el titular d'Empresa de la Generalitat ha recomanat encarar els dies que falten fins a l'1 d'octubre amb "moderació" i s'ha mostrat convençut que l'endemà de la votació "caldrà seure a negociar, veure com s'ha arribat fins aquí i valorar les decisions que s'han de prendre". Tot i la insistència de l'entrevistador, Manuel Campo Vidal, Vila no ha volgut detallar què haurà de fer el Govern en funció de quins siguin els resultats. En ser preguntat per la possibilitat de recompondre les coses després del referèndum, ha considerat que és "segur" que sí, però ha advertit que determinats polítics hauran de "sortir de la posició de confort" i oblidar-se de la "mirada a curt termini en funció del rèdit electoral".

La pressió als alcaldes

Els últims dies els alcaldes del PSC s'han queixat de les pressions perquè cedeixin els col·legis electorals per a la votació de l'1-O i Vila ha admès que la Generalitat no es pot sentir "orgullosa" d'aquest fet. Ara bé, ha assegurat que aquestes pressions són "perfectament portables" i que no s'hauria de fer "alarmisme" en aquest sentit. Tampoc no ha volgut posar el crit al cel per les possibles conseqüències negatives que podria tenir la independència i ha subratllat que no hi ha cap indicador econòmic que apunti en aquest sentit. A més, s'ha congratulat que el conflicte amb l'Estat no l'estigui percebent la ciutadania en el seu dia a dia i ha esperat que continuï així.

stats