Política 03/11/2017

Santi Vila, en sortir de la presó: "Demano a Rajoy que prengui la iniciativa política"

L'exconseller ha dispositat la fiança de 50.000 euros a primera hora del matí

Mariona Ferrer I Fornels
3 min
L'exconseller Santi Vila entrant a l'Audiència Nacional

Estremera (Madrid)L'exconseller d'Empresa Santi Vila ja és fora de la presó d'Estremera, on ha passat la nit amb els seus excompanys de Govern. La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha acordat deixar-lo en llibertat provisional després d'haver rebut la fiança de 50.000 euros que li demanava per eludir la presó. Santi Vila ha sortit d'Estremera a un quart de tres de la tarda, ni 24 hores després d'haver-hi entrat. I ho ha fet acompanyat d'una de les membres del seu bufet d'advocats en un cotxe negre llogat, al qual han seguit dos cotxes d'escolta policial de paisà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Santi Vila s'ha dirigit a peu als mitjans per fer una crida tant a Mariano Rajoy com a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i el president del Senat, Pío García-Escudero, perquè prenguin "la iniciativa política". "Els demano que prenguin partit perquè això des del jutjats no ho resoldrem", ha assegurat. En aquest sentit, ha demanat també a la resta de forces polítiques de l'Estat que intercedeixin per "posar fi a una situació tan terrible amb polítics empresonats".

L'exconseller ha afirmat que tots els seus companys empresonats estan "serens", però que estar privat de llibertat és una situació "extrema". "Em trobo bé, fatigat i commogut de veure companys que no poden ni compensar la seva situació amb una fiança; és terrible", ha afegit.

En el moment de sortir ha hagut de passar pel pati de la presó des del mòdul d'ingrés, on s'han pogut sentir crits d'altres presos d'"Independentista de merda, us matarem!". L'advocat dels consellers d'ERC, Andreu Van den Eynde, ha anunciat que presentarà una denúncia per presumptes maltractaments dels seus clients durant el trasllat fins al centre penitenciari.

La solitud de Vila

El procés de Santi Vila ha sigut diametralment oposat al de la resta de membres del Govern que van declarar a l'Audiència. La magistrada Carmen Lamela ha redactat a primera hora del matí la interlocutòria en què en decreta l'allibertament i l'ha enviat al jutjat d'Arganda, que és el competent de la presó d'Estremera. Poques hores després, aquesta instància judicial ha donat l'aval perquè Vila pogués tornar ràpidament cap a Catalunya.

Pel fet de dimitir abans que es declarés la independència al Parlament, Vila ha adoptat un rol absolutament diferent al de la resta de membres de l'executiu. Es va desvincular del full de ruta -fins i tot el va criticar- i ja ha anunciat que vol ser candidat del PDECat el 21 de desembre. La seva renúncia voluntària del Govern va ser el motiu principal que va portar Lamela a considerar que no hi havia risc de reincidència en el seu cas, a diferència, al seu parer, de la resta d'empresonats.

Pagada la fiança, Santi Vila queda sotmès a mesures de control, com la prohibició de sortir de territori espanyol, l'obligació d'entregar el seu passaport a aquest jutjat central un dia després de ser alliberat, presentar-se cada 15 dies davant el jutjat d'instrucció que li correspongui per domicili, facilitar un número de telèfon on pugui ser localitzat al territori espanyol i assignar una persona de referència a qui fer notificacions o citacions.

El seu advocat, Pau Molins, va assenyalar aquest dijous que Santi Vila dormiria a la presó per "solidaritzar-se" amb els seus companys. El fet també és que no tenia alternativa. En ser dimecres festiu i després que Lamela resolgués sobre la presó sota fiança a la tarda, no tenia temps per avalar-la a l'Audiència mateix, com acostuma a ser el procediment. Fonts judicials van assenyalar de seguida que tenia intenció de fer-ho avui mateix a primera hora. I així ha sigut.

Entrada dels furgons policials ahir dijous al centre penitenciari d'Estremera. EFE

Visita dels advocats de la resta de consellers

Desenes de periodistes fan guàrdia aquest divendres a les portes de la presó d'Estremera. Es tracta d'un complex penitenciari nou situat al bell mig del desert que uneix la Comunitat de Madrid amb Castella-la Manxa, al costat de l'A-3, l'autopista que porta fins a València.

Passades les onze del matí, hi han arribat tant l'advocat de tots els consellers d'ERC, Andreu Van den Eynde, com el dels del PDECat, Jaume Alonso-Cuevillas, per separat. Ni una hora després Cuevillas ha sortit en cotxe sense fer declaracions.

stats