POLÍTICA

Vila vol aplicar la nova taxa d'habitatges als pisos que porten més de dos anys buits

El conseller de Territori qüestiona l'eficàcia de les mesures d'expropiació i descarta seguir l'exemple andalús

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat aquest dimecres a la sessió de control del Parlament que la nova taxa que va anunciar pels habitatges desocupats s'aplicarà als pisos buits que portin "més de dos anys buits". Aquesta és la referència temporal que Vila té prevista per la norma que regularà aquest impost que, segons el conseller, "no té cap afany recaptatori" sinó que preveu "estimular el mercat de lloguer" a Catalunya.

El Govern ha descartat, un cop més, aplicar mesures d'expropiació temporal d'habitatges immersos en processos de desnonaments a les entitats financeres, com s'ha fet recentment a Andalusia. "Dubtem de l'eficàcia d'aquestes mesures", ha deixat clar Vila, i ha afegit: "no incorporarem cinisme a aquesta situació amb mesures que no serveixen per res". Vila s'ha mostrat preocupat pel que aquesta mesura podria comportar en termes de cost, inseguretat jurídica i manca de diàleg, davant d'un PSC que ha assegurat veure amb bons ulls la iniciativa andalusa en casos d'emergència. No obstant això, el conseller ha destacat que el Govern està "compromès amb les polítiques socials d'habitatge". "Amb les polítiques que hem fet fins ara no n'hi ha prou, hem de fer un pas més. Hem de prendre noves i més audaces decisions", ha sentenciat.

En resposta a una pregunta al ple del Parlament del grup parlamentari d'ERC en relació a l'impost sobre els pisos buits que el Govern ha anunciat aquest dilluns que podria aplicar a bancs i promotors, Vila ha afirmat que "és insostenible un parc de 80.000 habitatges buits" i ha apostat fortament per "corregir aquest decalatge". En aquest sentit, ha posat en valor la mesura tributària anunciada aquesta setmana, la qual -ha recordat- pretén "gravar persones jurídiques, no persones físiques". És a dir, que l'impost recaurà sobre "empreses constructores que tinguin estoc d'habitatge important i institucions bancàries", ha dit.

De la seva banda, el diputat d'ERC Pere Aragonès, ha demanat a Vila que aquest impost no gravi només els "habitatges nous, sinó també els procedents d'execucions hipotecàries". Aragonès ha considerat que el tipus impositiu "ha de ser raonable però prou alt" com perquè sigui efectiu. 

Impost amb àmbit d'aplicació limitat

"No podem aplicar l'impost en aquells municipis on no hi hagi una demanda acreditada d'habitatges de lloguer". Aquesta ha sigut la resposta del conseller de Territori i Sostenibilitat davant la demanda del PSC d'ampliar l'àmbit d'aplicació de l'impost sobre pisos buits a tot Catalunya. Els socialistes s'han mostrat contraris a "limitar l'impost a setanta municipis de Catalunya" -xifra aproximada fixada pel Govern-, tot i que s'han mostrat disposats a arribar a un acord amb l'executiu sobre el nou impost per habitatges buits.

Més enllà d'això, el diputat del PSC Jordi Terrades ha explicat que el seu partit veu "amb preocupació la política d'habitatge del Govern" i ha assegurat que li "falten concrecions". En aquest sentit, Terrades ha considerat que "sembla que les mesures econòmiques destinades a l'habitatge en la línia de la disminució de recursos i no de solucionar el problema.

Per tot això, el diputat socialista ha demanat un "gir copernicà des del Govern en polítiques d'habitatge" perquè -ha dit- "els ciutadans no comprenen que s'hagi salvat als bancs del país amb recapitalitzacions milionàries i que quan s'ha de salvar a les persones hi ha problemes legals" de tot tipus. "Hem d'evitar que les conseqüències de la crisi recaiguin sobre la part més vulnerable, les famílies", ha dit el sTerrades, que ha demanat "garanties reals" perquè no hi hagi "cap família sense llar i cap llar sense família".