Política 08/03/2015

Multitudinari acte de suport al jutge Santiago Vidal a Girona

Hi han assistit més d'un miler de persones. El magistrat assegura que a finals d'aquest mes donarà a conèixer quin serà el seu futur

Acn
3 min
Fotografia final de l'acte en suport al jutge Santiago Vidal que s'ha fet a Girona / ACN

GironaMés de 1.200 persones s'han reunit aquest migdia a l'Auditori de Girona per donar suport al jutge Santiago Vidal, a qui el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha suspès durant tres anys per haver participat en la redacció d'una Constitució catalana. L'acte l'ha organitzat el diari 'El Punt Avui' i l'entitat unanovaconstitució.cat, amb el suport de la Fundació Llibreria Les Voltes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada ha aplegat personalitats del món de la política i de les entitats, tant gironines com d'arreu de Catalunya, i s'ha allargat durant unes dues hores.

En concret, hi han assistit les líders de l'ANC i Òmnium Cultural, Carme Forcadell i Muriel Casals; el coordinador nacional de CDC, Josep Rull; el president del sindicat d'Unió de Pagesos, Joan Caball; membres de CCOO i de la UGT; el primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernàndez; alcaldes de la zona com el batlle de Girona, Carles Puigdemont, i l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria (CiU); l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras; la diputada republicana al Parlament Gemma Calvet; la candidata del PSC a l'alcaldia de Girona, Sílvia Paneque; el cap de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala; dirigents del diari 'El Punt Avui' o el delegat territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, entre molts d'altres.

Els assistents, carregats amb estelades i senyeres, no han parat de cridar lemes com 'i-inde-independència' durant tot l'acte. A més, han acompanyat els cants de la coral Poble que Canta que ha amenitzat l'esdeveniment.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el sociòleg i membre del Consell Assessor per la Transició Nacional, Salvador Cardús, el director del diari 'El Punt Avui', Xavier Xirgu, o un dels caps de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala, han estat alguns dels que han expressat -amb parlaments- la "injustícia" que s'ha comès amb la suspensió del jutge Vidal.

"Vivim un procés de regeneració ètica i construcció del país en els valors de la honestedat i la coherència", ha explicat l'alcalde de Girona, consistori que també ha ajudat a la organització de l'acte. Entremig de lectures de poemes de Miquel Martí Pol s'han anat succeint els discursos, tots ells en defensa de la figura del jutge, la seva valentia, esforç i treball per la construcció del nou "estat republicà català".

Vidal donarà a conèixer el seu futur a finals de març

El magistrat ha anunciat que a finals del mes de març, després de fer unes vacances, donarà a conèixer quin serà el seu futur. "Encara no ho he decidit, em sento molt afortunat per l'allau de propostes que he rebut, no només de partits polítics sinó d'institucions", ha comentat. Vidal ha volgut acabar el seu discurs llançant un missatge clar als partís polítics. "En aquest procés tots som igual d'importants, no hi ha ningú imprescindible. Jo no sóc líder de res, només de mi mateix, i el que no es pot fer és posar en perill aquesta oportunitat que tenim per disputes fraternals entre els partits", ha sentenciat.

A diferència d'altres actes on ha participat, Vidal ha explicat que aquest diumenge ha volgut portar un paper amb el discurs escrit i llegir-lo per no equivocar-se a causa de l'emoció. Un objectiu que no ha aconseguit complir, ja que en alguns moments no ha pogut suportar la pressió o la intensitat del moment i se li han trencat algunes paraules. "Un dels valors que sempre he volgut mantenir ha estat la independència. No he estat un jutge neutre, però això no vol dir que no sigui imparcial", ha assegurat tot fent referència als motius de la seva suspensió.

El magistrat ha comentat que mai s'hauria pensat que l'estat espanyol pogués arribar tant lluny pel fet de tenir "unes opinions, uns sentiments" i apostar per un estat propi català. "Només els règims autoritaris són incapaços de comprendre aquest desig", ha subratllat.

Al mateix temps, el jutge ha volgut deixar clar que, sigui quin sigui el seu futur, sempre treballarà per la independència. "Potser no em puc reintegrar a la justícia espanyola, però treballaré a la justícia catalana", ha exclamat, i ha arrencat els aplaudiments del públic.

Membres del PSC i ICV, esbroncats

El magistrat ha deixat clar que ell entén i "respecta" les diferències "legítimes" entre les forces polítiques, però ha assegurat que ara és l'hora d'anar tots units. "Ja ho he dit moltes vegades, el nostre pitjor enemic serem nosaltres mateixos", ha subratllat.

Per acabar, Vidal ha defensat que és una "persona humil" i ha agraït tot el suport que li han donat els seus pares, esposa i fills.

L'únic moment de tensió que s'ha viscut ha estat durant la fotografia de grup, quan els assistents han esbroncat els membres del PSC i ICV mentre anaven essent cridats per pujar a l'escenari i fer-se la fotografia de record. Una situació que ha despertat la indignació d'algunes de les personalitats, com Teresa Forcades o el mateix Santiago Vidal, que han demanat que no esbronquessin als polítics.

stats