Política 10/06/2012

Sectors de CDC alerten d'una rebaixa per satisfer el PSC

Quadres de CDC temen que, per sumar el PSC, l'acord pel pacte fiscal s'aigualeixi. Els mateixos sectors reclamen al president Artur Mas que faci ús de la majoria parlamentària que sumen CiU i ERC.

Oriol March
2 min
El president de la Federació Barcelona-comarques de CDC, Ferran Falcó -dreta-, ahir amb el president i la vicepresidenta de la JNC, Gerard Figueras i Marta Pascal.

BARCELONA."La majoria per tirar endavant el pacte fiscal ja la tenim consolidada amb ERC. Ens hem de deixar estar de Navarro, de Duran i de Sánchez-Camacho". Aquestes van ser les paraules que va fer servir el president de la JNC, Gerard Figueras, en el seu informe davant del consell nacional de les joventuts de CDC que es va celebrar ahir a Badalona. Des de primera fila se l'escoltava Ferran Falcó, diputat i president de la Federació de Barcelona-comarques del partit. Una escena que descriu com un determinat sector de CDC veu clar que cal tirar pel dret amb la Hisenda pròpia de la mà d'ICV i ERC i, al mateix temps, té por que la cerca d'una entesa amb el PSC aigualeixi el pacte fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta és la por que fa temps que plana sobre la cúpula nacionalista. El partit, arran del congrés que va celebrar a finals de març, ha greixat la maquinària per reclamar la Hisenda pròpia amb una agenda d'actes intensa per tot el territori. I saben que hi han dedicat massa esforços perquè ara es quedin de braços plegats davant les hipotètiques rebaixes encaminades a convèncer el PSC. "La clau de la caixa i sortir del règim comú és fonamental", indiquen des de la cúpula del partit.

Aquests són dos dels principals missatges que formen la campanya que CDC està duent a terme sota el lema Ara, Hisenda pròpia . El secretari d'organització del partit, Josep Rull, va ser ahir a Sant Feliu de Llobregat en una activitat de formació de militants encaminada a conscienciar-los de la necessitat del pacte fiscal. "Cal que els diners que generem els catalans es quedin majoritàriament a Catalunya, perquè Catalunya genera prou riquesa per no estar patint com pateix en la situació actual", va argumentar davant 100 militants del partit.

Rull és la cara més visible d'una campanya interna que fixa la Hisenda pròpia -concepte que el president de la Generalitat, Artur Mas, va citar per primer cop en la cloenda de l'últim congrés de CDC- com a primer pas per a l'estat propi. "Les nacions, per sobreviure, necessiten un estat", es pot llegir a la documentació que el partit distribueix entre la militància, que posa especial èmfasi en el fet que de cada euro amb què Catalunya contribueix a les arques espanyoles, només 43 cèntims retornen cap al Principat.

Accent social

Aquesta campanya, a l'estil de la que va presentar ahir la JNC i que es desplegarà en paral·lel a la de CDC, també té la intenció de posar en relleu el discurs social del partit, una de les prioritats de Rull. Sobretot després que les enquestes hagin reflectit el desgast de la política de retallades que ha dut a terme Mas en els primers compassos del seu mandat amb l'objectiu de quadrar el dèficit.

La Hisenda pròpia, doncs, és on la nova cúpula de CDC ha dipositat totes les esperances per sortir de la crisi. Per això temen que de les converses entre el líder d'Unió i el PSC en surti una rebaixa del nou model que decebi la ciutadania i, sobretot, uns militants poc disposats a entrar en una dinàmica de cessions.

stats