Política 26/09/2017

Les entitats, sobre dormir als col·legis electorals: "Demanem que no ens precipitem amb aquestes decisions"

Els presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural venen al plató de l'ARA per abordar la situació política a cinc dies de l'1-O

Ara
3 min

BarcelonaLes dues entitats sobiranistes són les principals impulsores de la mobilització permanent per reclamar el referèndum i, en els 5 dies que queden, poden tenir un paper clau a l'hora de respondre a les actuacions que pugui tenir l'Estat per frenar el referèndum. En una entrevista amb Antoni Bassas, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez, han valorat la situació política. Sànchez ha dit que la fiscalia intenta generar "tensió" entorn els Mossos d'Esquadra i ha afegit que "és evident que si un poble vol votar, votarà". "Milers de persones estaran esperant entrar al col·legi", ha assegurat, i "hi entraran". Davant de la decisió de la fiscalia d'ordenar a la policia catalana que prengui el control dels col·legis dissabte, les entitats han cridat a la calma. La recomanació és anar a primera hora als col·legis i fer cua per votar. I sobre anar a dormir als centres de votació, les entitats han demanat "no precipitar-se, de moment, amb aquestes decisions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cuixart ha dit que els Mossos garantiran la "seguretat" i l'ordre públic, però que es votarà el dia 1 d'octubre. "És obvi que davant de la pressió de molta gent és possible que la policia no pugui aturar el referèndum", ha dit. Òmnium ha assegurat que no hi haurà violència, sinó que es faran les cues davant els col·legis electorals i es votarà. "El fet que hi hagi una presència massiva a primera hora del matí serà un dels desllorigadors" per canalitzar la jornada, ha dit Cuixart. "Desbordarem les urnes", ha asseverat Sànchez.

Tanmateix, han dit que, de moment, no hi ha consigna per anar a dormir el dia abans als col·legis electorals. "No ens precipitem en aquestes decisions", ha dit Cuixart. "La majoria de localitats del país podran votar", ha dit Sànchez, per la seva banda.

El president de l'ANC ha dit que els ciutadans no han d'anar darrere les urnes, sinó que les urnes han de ser a dins els col·legis electorals. Per a Sànchez, hi ha d'haver l'escena de milers de persones davant els centres de votació fent cua.

Pel que fa al paper del Govern en la logística de la votació, Cuixart ha demanat confiança. "No és el moment de qüestionar el Govern", ha afirmat; "No tenim dret a dubtar de la capacitat organitzativa" de l'executiu. Sànchez ha fet referència a les notificacions de les meses electorals, que el Govern assegura que ja ha començat a enviar. En concret, ha dit que té coneixement d'una notificació a un ciutadà del Baix Camp per acudir a les meses electorals, que ha rebut a la seva bústia. La Guàrdia Civil, en una macrooperació policial la setmana passada, va escorcollar Unipost i va interceptar milers de notificacions de mesa.

Possibles detencions

La Fiscalia de l'Estat ha presentat una querella que assenyala Sànchez i Cuixart com a responsables de sedició per la mobilització que van impulsar dimecres passat per protestar contra les detencions a 14 persones i els escorcolls als departaments de la Generalitat per frenar l'1-O. Sobre aquesta qüestió, les entitats han demanat no desplaçar el focus del dia 1 d'octubre. En cas que hi hagi detencions, proposen mobilitzar-se davant dels ajuntaments a partir de les 8 del vespre, enganxar cartells de forma massiva a les 9 i fer cassolades a les 10.

Després del dia 1 d'octubre

Sànchez ha dit que la participació és "molt rellevant" però que l'escenari canvia en cas que hi hagi una operativa policial que distorsioni la votació. "La repressió i l'impediment de votar legitimaran qualsevol decisió del Parlament", ha assegurat Sànchez. "Si no ens deixen fer el referèndum, ha de quedar clar que aquest país no pot esperar més", ha afegit el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

En teoria, el Parlament, d'acord amb la llei del referèndum, hauria de declarar la independència dos dies després de la proclamació de resultats en cas de victòria del 'sí'.

stats