Política 05/07/2019

La Moncloa assegura que "Unides Podem no ha fet cap moviment per acostar-se" a l'oferta de govern

La ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, explica les últimes mesures

Germán Aranda
3 min
La portaveu en funcions del govern espanyol, Isabel Celaá, aquest divendres a la Moncloa.

MadridLa ministra d'Educació i portaveu del govern en funcions, Isabel Celaá, insisteix en la importància que la investidura tingui lloc al juliol i torna a demanar a PP i Ciutadans "que no obstaculitzin la investidura". A Unides Podem, Celaá els ha demanat que "s'avinguin a entrar en l'acord" proposat per Sánchez, i defensa que és una proposta "de gran profunditat política". Celaá ha recordat la llei universal, la pujada del salari mínim i les mesures socials com a exemples d'èxit de la col·laboració amb Unides Podem des de la moció de censura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ministra anuncia també el cessament, en compliment de la llei, atès que feia 10 anys que ocupava el càrrec, del director del CNI, Félix Sanz Roldán. La fins ara número dos, Paz Esteban López, ocuparà el seu lloc com a interina fins que el nou govern nomeni un altre titular.

Celaá informa també d'ampliacions de 15 milions d'euros per al programa de beques infantils Bécame, així com de la distribució de 400.000 euros per a programes de reinserció del poble gitano i de 40 milions per repartir als serveis socials.

A propòsit de la responsabilitat del govern sobre la gran preocupació dels ciutadans amb la situació política que reflectia l'últim CIS, Celaá ha eludit assenyalar-la i ha dit que "és molt difícil concretar científicament i matemàticament" quines errades del govern en funcions poden haver contribuït a aquesta situació. Nega que els tres mesos per formar govern hi puguin haver contribuït, ja que pensa que "no és tant si es compara amb altres països" de la Unió Europea.

La portaveu de la Moncloa ressalta que Sánchez està "obert a parlar" amb el PP i Cs sobre possibles acords de cara als pressupostos, malgrat que les formacions de dreta s'han negat a abstenir-se o donar suport a la investidura de Sánchez. "Si el Partit Popular diu que facilitarà el govern, les seves paraules són benvingudes. Haurem de veure de quina manera", ha defensat.

Sobre les negociacions amb els partits independentistes, Celaá s'ha limitat a defensar que "el president no vol que el govern d'Espanya depengui de forces independentistes", ja que aquestes formacions "van fer caure" el govern durant l'aprovació dels pressupostos.

La portaveu de Moncloa ha apujat una mica el to quan li han preguntat per segona vegada pel pacte amb Iglesias i ha assegurat que "Unides Podem no ha fet cap moviment per acostar-se" a la proposta de govern de cooperació, "que no és intranscendent". "No hem perdut l'esperança que PP i Cs compleixin la seva part de responsabilitat i facilitin la investidura", ha afegit Celaá.

Celaá insisteix que formar govern amb Podem els portaria a dependre de les formacions independentistes, per la qual cosa el govern no veu amb bons ulls l'últim oferiment de Pablo Iglesias de portar la coalició a votació al Congrés i, si no obté majories, passar al model de cooperació. La portaveu ha dit que és moment de dur a terme una proposta "seriosa" i no una "que sigui que si sí, si no...", en relació als condicionals de què dependria la coalició amb Podem.

La ministra en funcions assegura que el PSN "no ha negociat en absolut amb els independentistes" a Navarra, on aquest migdia s'ha arribat a un acord de govern amb Geroa Bai per a un govern que necessitarà les abstencions de Bildu.

La portaveu s'ha mostrat molt contrariada amb els vetos entre partits a l'hora de negociar. "Arribarà un moment que no podrem parlar amb ningú", ha dit, i s'ha preguntat "amb qui parlen Ciutadans". "Amb ERC no, amb el PDECat no, amb Bildu no, amb Podem no, amb PNB no, amb el PSOE no, amb Vox tampoc. Amb qui parla Ciutadans? Amb el Partit Popular, però tenim un escenari molt més complex", ha reflexionat. Després de la llarga reflexió, s'ha acomiadat amb humor dels periodistes: "Bé, però res. Tan amics, eh".

stats