Política 10/09/2017

Puigdemont avisa que només el Parlament pot inhabilitar-lo

Afirma que les urnes "uneixen" i que "res trencarà la convivència"

Gerard Pruna
3 min

BarcelonaEn ple pols amb l’Estat per la celebració del referèndum de l’1-O, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer ahir el tradicional discurs institucional de la Diada. Un Onze de Setembre que, va dir, “no és una Diada qualsevol”, ja que arriba a poques setmanes que els catalans siguin cridats a les urnes per un referèndum que el Govern ja ha convocat oficialment i que ara l’Estat intenta desactivar per la via judicial. Un intent que Puigdemont va alertar que no reeixirà: “Només el Parlament pot inhabilitar el Govern”, va afirmar el president de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com preveu la llei del referèndum -que afirma que la norma preval sobre la resta de l’ordenament jurídic-, Puigdemont va remarcar en el seu discurs que, tot i la suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC) de les lleis que l’emparen, el referèndum és “legal”. El president de la Generalitat encara va anar més enllà i, avançant-se a la hipòtesis d’unes inhabilitacions que, per ara, el govern espanyol no ha reclamat, va alertar que només la cambra catalana pot decidir suspendre l’actual Govern. “No hi ha cap altra instància judicial o política que pugui fer-ho”, va concloure.

Des que divendres l’Estat va activar tot l’aparell judicial contra el referèndum amb la suspensió de les lleis per part del TC i l’admissió a tràmit de dues querelles de la fiscalia contra el Govern en ple i contra la mesa, l’executiu català no ha mogut ni un mil·límetre la seva posició. Ha continuat declarant vigent el referèndum i desenvolupant part de la infraestructura necessària per dur-lo a terme, com ara les sindicatures electorals de demarcació. La incògnita és, doncs, quin serà el pròxim pas d’un govern espanyol que, per ara, a l’ofensiva legal ha sumat un intent constant de col·lapsar l’1-O bloquejant-ne els preparatius i buscant la deserció de totes aquelles persones i empreses necessàries per a l’èxit de la votació.

A l’espera, doncs, de quin és el pròxim moviment de l’Estat, Puigdemont va assegurar ahir que el Govern “ja ho té tot a punt” perquè el dia 1 d’octubre els catalans -“tant els que volen votar «sí» com els que volen votar «no»”- puguin votar amb plena normalitat en un referèndum “amb totes les garanties”. Una apel·lació als votants contraris a la independència amb què Puigdemont va voler defensar que “les urnes són per a tothom”. “Per als que volen una Catalunya independent i per als que legítimament volen continuar formant part d’Espanya”, va afegir. Per això, el president va voler sortir al pas dels que l’acusen de dividir el país en dos amb el referèndum i va assegurar que “a les urnes hi cap tothom”. “Les urnes uneixen. No divideixen. El que divideix, el que degrada la democràcia, és no deixar votar”, va subratllar.

En la mateixa línia de rebutjar que s’estigui posant en perill l’estabilitat a Catalunya, el president de la Generalitat va destacar que la convivència és un dels “elements essencials” d’una societat catalana que té “la pau com a bandera” i que creu “en el diàleg com a mètode per resoldre els problemes”. Per això va avisar que no permetrà que “res ni ningú trenqui la convivència a Catalunya”.

El president va voler començar el seu discurs amb un record per les víctimes dels “menyspreables” atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost, i va destacar la “magnífica reacció que va tenir la societat catalana des dels primers minuts de la tragèdia”, en especial els serveis d’emergència i els cossos de seguretat, on els Mossos van tenir un paper destacat. Una reacció amb què, segons Puigdemont, Catalunya va demostrar estar preparada per assumir qualsevol repte que hagi d’assumir com a país “per difícil que sigui”.

Diada en favor de la llibertat

Els actes de la Diada van arrencar ahir oficialment amb l’entrega de la Medalla d’Or del Parlament i la celebració de l’acte institucional al Born. Un acte que va tenir com a fil conductor la defensa dels drets humans en favor de la democràcia i la llibertat, i en què van participar tant Puigdemont com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

stats