Política 11/11/2014

"Deixin de tractar-nos com a súbdits!": picabaralla al Senat entre un senador de CiU i Sáenz de Santamaría

La vicepresidenta del govern espanyol ha respost desafiant

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridUn dels forts de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, són els cara a cara durant les sessions de control tant al Congrés com al Senat. Però aquest dimarts s'ha vist obligada a apujar el to i a duplicar el seu desafiament davant de la pregunta que ha llançat el senador de CiU Josep Lluís Cleries sobre el 9-N. A la número dos de l'executiu de Mariano Rajoy –que continua sense fer cap acte de presència des de diumenge– l'han fet treure de polleguera les paraules de Cleries i s'ha iniciat una picabaralla amb aplaudiments tant entre les files a favor del dret a decidir com del PP, que han acabat ovacionant la vicepresidenta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Reproduïm alguns dels moments destacats dels només vuit minuts de la sessió de control en què ha participat Sáenz de Santamaría. I és que la vicepresidenta s'ha negat a respondre a les preguntes, també sobre el 9-N, d'ERC i ICV i les ha delegat al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

Cleries: "Vostès van respondre [diumenge] amb intolerància i van demostrar una manca de visió política. Van faltar el respecte al poble de Catalunya, als 2,3 milions de persones que van anar a votar, definint l'acte com a pura propaganda, una farsa, un acte inútil i estèril. Propaganda de què i de qui? Com poden pretendre menysprear tants milers de persones que surten a votar?".

Santamaría: "Vostè ha presentat com un èxit el que és un fracàs de la Generalitat i del seu partit, perquè dos de cada tres catalans, inclosos menors i estrangers, els han ignorat".

---

Santamaría: "L'única aportació política que ha fet el govern de la Generalitat és la constatació formal de la divisió i tensió que han sotmès els ciutadans de Catalunya".

Cleries: "Qui crea divisió són vostès, amb la seva forma de fer [...]. Oblidi's de la política de l'ordenar i manar i deixin de tractar-nos com a súbdits, som ciutadans amb tota plenitud".

---

Santamaría: "El que per a mi és fer política és treballar dins de la llei, perquè la llei és l'expressió política de la voluntat ciutadana i vostè no respecta el que diuen políticament els ciutadans".

Cleries: "Mentre a Catalunya fèiem cua per votar, Espanya es posava en la cua de la democràcia. De veritat que no els preocupa la imatge que estan donant d'Espanya al món? No els preocupa que qui avança les actuacions de la Fiscalia siguin els dirigents del PP? On és la divisió de poders?".

---

Santamaría: "Per a mi fer política també és dialogar dins de les regles de la democràcia. Però el seu govern se salta la llei amb l'excusa de la política".

Cleries: "El seu govern ha estat incapaç de donar resposta política a la voluntat del poble de Catalunya. Cap iniciativa, cap proposta, només 'no'. Nosaltres li demanem diàleg, perquè és el que volem, dialogar. Però alhora dir-li que ho hem fet tot dins de la legalitat de Catalunya i dels drets de Catalunya com a nació. No renunciarem de cap manera al nostre dret a decidir, el dret a opinar i el dret a seguir participant. Nosaltres treballem per a una Catalunya nova i en llibertat i vostès el que fan és oprimir-nos".

stats