Política 01/10/2017

Així ha sigut el setge a l'Escola Ramon Llull: resistència pacífica que no es rendeix ni perdent

L'assalt de la Policia Nacional espanyola, que fins i tot ha disparat pilotes de goma, ha causat diversos ferits

Enric Borràs
3 min
Els antiavalots de la Policia Nacional espanyola, assaltant l'escola Ramon Llull de Barcelona

BarcelonaEls centenars de manifestants de totes les edats que s'han concentrat aquest matí davant l'Escola Ramon Llull de Barcelona han resistit pacíficament més enllà de quan tot estava perdut, i ho han continuat fent fins i tot quan els antiavalots de la Policia Nacional espanyola ja s'havien endut les urnes del referèndum, arrencant-les literalment de les mans dels membres de les meses electorals. Quan els policies havien aconseguit el seu objectiu i s'han retirat, els manifestants més joves s'han col·locat davant de les furgonetes, intentant impedir que marxessin a un altre col·legi a fer-hi el mateix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'Escola Ramon Llull, al carrer Sardenya amb Consell de Cent, ha estat un dels primers col·legis electorals de Barcelona que han patit aquest matí el setge de la Policia Nacional. Les furgonetes dels antiavalots hi han arribat passades les 08.00, com feien alhora en altres centres de votació, i d'entrada s'han desplegat just davant de la porta, on han avançat tant com han pogut davant dels centenars de ciutadans que volien protegir el col·legi alçant les mans i en silenci. Al principi la gent ha respost a la policia amb silenci. Aviat han arribat més furgonetes pel lateral, des del carrer Marina, i una ambulància ho ha fet des del carrer Sardenya.

La resistència pacífica dels ciutadans ha perdut la batalla, però els antiavalots han trigat gairebé dues hores a poder endur-se les urnes. D'entrada han intentat fer fora la gent concentrada davant de l'escola, primer empenyent i després arrancant-los un a un, però era massa lent: s'hi resistien sense agressivitat, agafant-se els uns als altres. Tot i que al principi aguantaven en silenci –quan algú intentava cridar "Fora les forces d'ocupació", "Votarem" o "Som gent de pau", els altres els demanaven que callessin–, els crits s'han generalitzat quan ha augmentat l'agressivitat dels agents.

D'entrada els antiavalots anaven arrencant els ciutadans d'un en un, però cada vegada ho han fet amb més violència, tirant-los a terra, tinguessin l'edat que tinguessin. Un home gran ha quedat tan malmès que els treballadors del Sistema d'Emergències Mèdiques se l'han hagut d'endur en una cadira de rodes. Des dels balcons els veïns que no eren a baix ho enregistraven tot en vídeo i escridassaven la policia, que avançava molt lentament, centímetre a centímetre, sense estalviar cops de porra i de puny contra els ciutadans concentrats.

Fins que una dona gran, des d'un balcó, ha cridat: "Que venen per allà!", assenyalant el carrer Sardenya: una columna d'antiavalots ha assaltat la reixa del perímetre de l'escola per un lloc on hi havia poca gent i a partir d'aquí l'assalt ja estava perdut. Una altra columna ha saltat la reixa per l'altre lateral i el pati de l'escola s'ha omplert de corredisses. En qüestió de minuts, mentre els que eren a fora han quedat envoltats per la reixa, els policies de fora, i els de dins que s'han col·locat a la porta, els antiavalots han rebentat la porta de la sala de vot amb un mall. A dins han arrancat les urnes i han començat la retirada.

Durant la retirada la tensió s'ha disparat encara més, el caos ha augmentat, com els cops de porra –també n'han rebut alguns periodistes– i s'han disparat diversos trets amb escopetes de pilotes de goma. Un home ha patit una ferida a la cama, i un altre, que podria perdre un ull, al cap. Quan els agents de la Policia Nacional espanyola han intentat marxar per continuar els tancaments de col·legis electorals, els més joves els ho han intentat impedir, col·locant-se literalment davant les furgonetes amb les mans alçades, agenollats o fins i tot estirats. Durant ben bé un quart d'hora els antiavalots han hagut d'anar baixant per apartar-los a cops de porra i avançar uns metres fins que els tornaven a aturar. Finalment, s'han escapat a tota velocitat entre crits de "Fora les forces d'ocupació".

stats