Política 25/07/2016

El Síndic demana invertir més recursos per desplegar la llei de transparència

Rafael Ribó reclama que es faci més difusió del dret d'accés a la informació i que s'aprovi el reglament que concreti el text

Neus Vidal
2 min
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat que les administracions catalanes facin un esforç per difondre el contingut de la llei de transparència, un text que va entrar en vigor el juliol de 2015 i que, més enllà de la publicació activa per part de les administracions, permet als ciutadans demanar informació pública.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa al Parlament després de fer entrega de l'informe anual sobre Transparència, accés a la informació pública i bon govern a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, Ribó ha destacat que tot i que el compliment de la publicitat activa és "força elevat", determinats continguts encara no estan disponibles, no s'ha fet un desplegament reglamentari de la llei i falta unificació de formats.

En aquest sentit, Ribó ha lamentat que en aquest últim any que ha estat en vigor la llei no s'hagi fet cap campanya per a difondre el seu contingut i explicar als ciutadans que tenen mecanismes per a accedir a la informació pública. Segons l'Informe, en l'últim any les administracions han rebut només 3.785 peticions d'informació, de les quals únicament un 48,1% han estat acceptades en el termini de 30 dies.

Precisament aquest termini -que pot arribar a dos mesos ja que es permeten 30 dies per estimar la sol·licitud i 30 dies per rebre la informació un cop la petició ha estat admesa- ha estat criticat per Ribó, que recomana que es redueixin a 10 els dies per a rebre els documents un cop s'ha estimat la demanda. Ribó ha admès que hauria estat necessari més temps entre l'aprovació de la llei i l'entrada en vigor ja que hauria permès una millor "adaptació de les administracions". En aquest sentit, també ha demanat que "es consolidi i s'estengui" la regulació del registre de grups d'interès i que s'elaborin codis de conducta a totes les administracions.

L'informe s'ha fet amb la col·laboració de la Fundació Carles Pi i Sunyer i ha analitzat més 2.400 portals de transparència entre els quals hi ha Departaments de la Generalitat, administració local, universitats públiques i col·legis professionals, entre d'altres.

stats