14/09/2017

La Sindicatura Electoral, a la diana

3 min
Estat d’excepció

El Tribunal Constitucional ha resolt, un cop més per unanimitat, obrir expedient per incompliment als cinc vocals de la Sindicatura Electoral, i els ha donat 48 hores perquè presentin al·legacions o suspenguin la seva activitat abans de procedir en contra seu a través de multes coercitives o accions penals, en línia amb el nou article 92.4 de la llei orgànica del TC en vigor. La decisió ha sigut adoptada d’ofici. El govern espanyol, per distracció de l’Advocacia de l’Estat, segons fonts jurídiques, no havia sol·licitat aquestes mesures contra la Sindicatura Electoral. Segons fonts del TC, l’ens, equivalent a la Junta Electoral Central en un procés electoral, és clau d’acord amb les normes aprovades pel Govern (també suspeses) en l’organització del referèndum, i també en el procés posterior de construcció de l’estat independent, ja que, entre altres coses, hauria de validar el recompte de vots emesos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol, a través de l’Advocacia de l’Estat, segons va informar l’ARA dimecres, va sol·licitar al TC que es comuniqués als nous 15 membres de les sindicatures de demarcació (les de províncies) que havien de suspendre la seva activitat a risc d’incórrer en multes i possibles delictes. Però en examinar la situació en la reunió de dimecres, els membres del TC van advertir que quan es va crear la Sindicatura Electoral amb la llei de referèndum i les normes aprovades per la Generalitat es va incomplir la resolució que el TC va enviar als cinc membres, en què se’ls suspenia l’activitat i explícitament se’ls comminava a no efectuar nomenaments. Per tant, el TC ha adoptat per primera vegada una cosa que no li ha demanat la Moncloa.

Si bé ha cursat l’advertència de suspensió als 15 membres nous amb l’advertiment d’accions penals, com demanava el govern espanyol, ha anat més lluny en obrir expedient per incompliment als 5 membres que van nomenar els anteriors. El TC, segons fonts consultades, va considerar la possibilitat d’imposar als 5 membres citats multes d’entre 3.000 i 30.000 euros i enviar els incompliments a la fiscalia immediatament, però, per unanimitat, va obrir un termini de 48 hores perquè presentin al·legacions abans de procedir en contra seu. La idea és evitar la impressió d’una execució sumària. Les decisions del TC suposen buidar de contingut l’activitat d’un òrgan vital per al referèndum i el procés de transitorietat jurídica posterior. Si no paralitza aquesta activitat, el TC ha d’adoptar mesures draconianes més dures en la seva pròxima reunió.

En principi, fins dilluns que ve no hi haurà ple del tribunal per tractar assumptes relacionats amb el referèndum de l’1 d’octubre. El Tribunal Constitucional va aprovar en la reunió el text de la resolució presentat per la ponent María Luisa Balaguer, del sector progressista, sobre el recurs de súplica de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en el qual insistia a recusar els dotze membres del tribunal. L’esborrany ha sigut aprovat. Segons ha transcendit, es rebutja el recurs de súplica, l’argument central del qual consistia a assenyalar que els dotze membres havien admès a tràmit l’incident d’execució del govern espanyol contra la tramitació del referèndum al Parlament, motiu pel qual haurien de quedar contaminats per pronunciar-se sobre el fons. El recurs fa, doncs, una analogia amb la jurisdicció penal que Balaguer i els seus col·legues consideren fora de lloc de la jurisdicció constitucional.

stats