Política 25/01/2017

La Sindicatura assenyala nombroses irregularitats al Consell Comarcal del Barcelonès

En l'informe que audita el període 2005-2011 parla d'adjudicacions a dit, apropiació indeguda de diners públics i obres amb sobrecostos de fins al 24%

Albert Solé
2 min
Regesa posa a la venda sis aparcaments per 14 milions

BarcelonaLa Sindicatura de Comptes alerta de nombroses irregularitats en la gestió de quatre empreses públiques que depenen del Consell Comarcal del Barcelonès, i del mateix Consell. Concretament l'informe ha auditat els comptes durant un període llarg (2005-2011) i ha detectat adjudicacions d'obres a dit o amb irregularitats en la tramitació, inflacions de costos de fins a un 24% o fins i tot apropiació indeguda de diners públics. La Sindicatura alerta que alguns dels fets descrits poden ser perseguits penalment i no només administrativament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest és un resum de les irregularitats; l'informe sencer es pot consultar a la web de la Sindicatura:

REGESA (Societat Urbanística Metropolitana de Rehabilitació i Gestió, SA):

  • Informes d'adjudicació de contractes poc motivats, sense criteris de valoració dels plecs de clàusules o contraris a les directives comunitàries.
  • Contractes d'obres amb modificacions de l'import final respecte a l'inicial que arriben fins al 24%.

RASSA (Regesa Aparcaments i Serveis, SA):

  • RASSA va néixer com a filial de REGESA per promocionar aparcaments, però posteriorment se'n va modificar l'objecte social i es va incloure la construcció d'equipaments. La Sindicatura considera que no està justificat que hi hagi dues societats públiques amb la mateixa funció.
  • Informes d'adjudicació de contractes poc motivats, i dos contractes adjudicats directament que superaven l'import dels contractes menors.
  • RASSA va fer encàrrecs a canvi de diners a empreses municipals sense passar el procés de contractació, quan sí que ho havia de fer.

Marina Badalona, SA:

  • Desviacions de 44 milions d'euros i de 58 milions en el projecte d'inversió de dos projectes d'obres del port de Badalona.
  • Adjudicació de 12 dels 26 contractes analitzats sense licitació, entre els quals un hotel, restaurants i comerços del port.
  • El conseller delegat tenia poders per actuar sense autorització prèvia del consell d'administració, "cosa que suposa un risc en la gestió", segons l'informe.
  • El conseller delegat va cometre irregularitats en l'alienació de patrimoni a preus inferiors al valor de mercat, en adquirir compromisos no assumibles per l'administració i en l'execució d'obres sense publicitat, concurrència i imparcialitat. La Sindicatura adverteix que aquestes irregularitats poden ser perseguides administrativament i judicialment.

Fundació Pisos de Lloguer:

  • Gestió poc acurada dels 298 habitatges de protecció oficial, i manca de control de les despeses de manteniment, que es van fer sense vincle contractual ni procediment de contractació.
  • El 2010 el tresorer va ordenar transferències de fons de la Fundació als seus comptes particulars que sumaven 19.500 euros, tot i que posteriorment va retornar 28.500 euros. La Sindicatura diu que els fets podrien ser perseguits administrativament i judicialment.
stats