Política 12/11/2011

La Sindicatura veu indicis de delicte en les ajudes del Memorial Democràtic

Podrien comportar responsabilitats penals en l'exercici de 2009 del Memorial Democràtic, quan el dirigia Joan Saura (ICV)

Efe
2 min

BarcelonaLa Sindicatura de Comptes creu que es poden haver produït conductes irregulars que podrien comportar responsabilitats penals en l'exercici de 2009 del Memorial Democràtic, quan el dirigia Joan Saura (ICV), en concret del seu programa sobre participació ciutadana i qualitat democràtica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe de la Sindicatura de Comptes de la Generalitat, publicat avui per La Vanguardia després de ser enviat ahir al departament de Governació, al Parlament i al propi Memorial, va ser aprovat en el ple de la institució del mes de setembre passat amb dos vots particulars en contra dels síndics Enric Genescà i Andreu Morillas, els dos proposats pel PSC. La Sindicatura està presidida per Jaume Amat, d'UDC.

Fonts del Govern han indicat avui a Efe que la pròpia Sindicatura ha enviat d'ofici l'informe a la Fiscalia de Catalunya, davant l'apreciació d'indicis de responsabilitats penals.

Per la seva banda, fonts de la Sindicatura han informat avui a Efe que l'informe va ser enviat ahir al Parlament de Catalunya, que està previst que l'admeti a tràmit la setmana que ve, per al seu estudi i debat, així com al departament de Governació de la Generalitat i als membres del Memorial Democràtic.

El departament de Governació, del que depèn actualment el Memorial Democràtic i que dirigeix Joana Ortega (UDC), avalua ja les actuacions jurídiques que s'han de dur a terme davant els fets constatats, si bé les citades fonts governamentals han precisat avui que "encara és d'hora" per afirmar si la conselleria es presentarà en aquest cas.

La investigació sobre les possibles irregularitats ja estava oberta quan l'actual equip del departament de Governació hi va arribar, han indicat les mateixes fonts del Govern.

L'informe indica que la direcció general de la Memòria Democràtica va comptar amb els serveis de l'empresa STOA en els exercicis 2008 i 2009, que va participar en diverses fases del lliurament de subvencions públiques i, al mateix temps i fins en quatre ocasions, en va ser també la beneficiària.

Aquesta empresa suposadament col·laborava en l'assessorament de l'elaboració de les bases i les convocatòries (pel que va percebre 183.000 euros), valorava les sol·licituds dels potencials beneficiaris (12.000 euros) i assessorava i licitava en els procediments de contractació a la vegada que executava alguns dels projectes.

També va participar en les convocatòries 2009-2010 amb un contracte d'assistència i assessoria del Pla d'Actuació dels Espais de la Memòria de Catalunya (361.000 euros).

Segons la Sindicatura, l'empresa ha estat implicada en tots els projectes de la direcció general des de l'inici del Pla d'Actuació, i tres dels quatre tècnics de l'àrea de patrimoni memorial que depenien del coordinador d'Espais de Memòria provenien d'STOA.

stats