Política 01/10/2014

Els municipis metropolitans també s'apunten a "la revolució dels ajuntaments" pel 9-N

El 90% dels ajuntaments de l'antic 'cinturó roig' han votat a favor de les mocions de suport a la consulta del 9-N

M. Colomer
2 min
El ple de Badalona vota a favor de la consulta del 9-N / CÈLIA ATSET

BarcelonaSuport majoritari a les mocions en defensa de la consulta del 9 de novembre dels municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, històricament impenetrables per al sobiranisme. Segons les dades que han fet públiques aquest dimecres l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència, el 90% dels ajuntaments del que vindria a ser la Vegueria de Barcelona –Barcelonès, Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental– han aprovat la moció de suport al 9-N.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això representa, a criteri del president de l'ACM, l'alcalde de Premià de Mar de CiU, Miquel Buch, un èxit del que ha anomenat "la revolució dels ajuntaments" a favor del dret a decidir sobre la independència del país també en àrees com l'antic 'cinturó roig' on el sobiranisme fins fa pocs anys hi tenia un suport residual. En total, 148 ajuntaments d'aquestes comarques han votat a favor de les mocions, i només 8 hi han votat en contra. Els ajuntaments metropolitans que avalen l'embat per votar el 9-N representen 4.291.000 ciutadans, mentre que els que l'han rebutjat representen 723.000 ciutadans del país.

El Baix Llobregat, a punt de fer el tomb

Una de les comarques clau –pel seu pes poblacional i les seves particularitats sociopolítiques– de l'àrea metropolitana, el Baix Llobregat, és un clar exponent de com ha evolucionat socialment el debat sobre el dret a decidir. Així, el 80% dels municipis d'aquesta comarca barcelonina, la majoria governats pel PSC, s'han posicionat a favor del 9-N. Només 3 ajuntaments del Baix Llobregat hi han votat en contra, i 3 més no han aclarit encara si sotmetran a debat i votació la moció.

Ara bé, el cert és que les ciutats del Baix Llobregat que o bé no han donat suport al 9-N o bé no ho han debatut encara, concentren gran part de la població de la comarca. Així, el 49% dels ciutadans del Baix Llobregat resideixen en el 80% dels municipis on sí que s'ha aprovat la moció, mentre que el 51% es concentren en les sis ciutats que o bé hi estan clarament en contra o bé encara no han debatut la qüestió en el ple municipal.

stats