CONFLICTE AL PAÍS BASC
Política 02/05/2011

Socialistes bascos i catalans es rebel·len contra la il·legalització de Bildu

Odón Elorza ho veu un "error" i dubta que sigui "jurídicament sostenible", i el PSC espera que el Constitucional corregeixi la resolució del Suprem

Redacció
3 min

Sant SebastiàL'alcalde de Sant Sebastià, el socialista Odón Elorza, ha considerat "un error" la decisió del Tribunal Suprem de prohibir les llistes de Bildu, mesura que acata però no comparteix "en absolut" i que posa de manifest que "no es vol donar una oportunitat per avançar en un camí cap a la pau". Elorza ha dit, a més, en declaracions avui als periodistes en un acte municipal al barri donostiarra d'Intxaurrondo, que ell no és l'únic, "ni de lluny", que té aquesta opinió dins del PSE-EE, on "hi ha moltíssimes persones que pensen el mateix ".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha afegit que espera que el seu posicionament no sigui "motiu d'escàndol", atès que el seu partit ja ho coneix, i així ho ha traslladat al seu màxim dirigent, el lehendakari Patxi López. L'alcalde socialista ha dit que dubtava "molt" que "jurídicament" sigui "sostenible" l'anul·lació de les candidatures de Bildu sobre la base d'una impugnació feta "en dos dies, brutalment, per indicis i informes" i "per qüestions de contaminació que són una mica ridícules o irrisòries". Segons la seva opinió, "es parteix d'un greu error polític i és que, en el fons, sembla que no es vol donar una oportunitat perquè pugui realment avançar un camí cap a la pau".

"Si un moviment polític diu que vol participar en el joc democràtic respectant la legalitat -ha sostingut- i no l'autoritza a concórrer a unes eleccions municipals, realment no se li està donant una solució, no se l'està tractant d'integrar a la societat". En opinió de l'alcalde de Donosti, "l'objectiu fonamental és integrar l'antiga Batasuna a la democràcia" i, quan ho demana rebutjant la violència, "si la resposta és 'no us deixem concórrer, digueu el que digueu' s'estan tancant portes". "Em sembla -ha dit- que és una justificació política dir que darrere de Bildu hi ha ETA o que tot això obeeix una estratègia d'ETA, per mi és fals, és un greu error".

La situació que, segons ell, es va a generar per la no concurrència de Bildu a les eleccions "tampoc és bona per a aquest país, ni per alleujar tensions ni per avançar amb decisió en el camí de la desaparició d'ETA". "Fora d'aquí els pot importar un xiulet, però a mi sí que m'importa, i m'importa molt", ha afegit.

El PSC insta el TC a corregir-ho

En canvi, el PSC ha estat més moderat, malgrat que també ha mostrat la seva "estranyesa" per la decisió "no adequada" del Tribunal Suprem. Ha confiat que el Tribunal Constitucional pugui "esmenar" aquesta decisió i autoritzar la presència d'aquesta coalició a les urnes. Després de la reunió de l'executiva del PSC, l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, en nom dels socialistes catalans ha mostrat la discrepància d'aquesta formació amb la decisió del Suprem, que afecta partits amb "solera democràtica", ha dit, en referència a EA i Alternatiba.

La reacció del PSC i d'Elorza contrasta amb la satisfacció mostrada pel Govern i pel PSOE per la decisió de la sala 61 del Suprem. Per als socialistes catalans, és "difícilment assumible una resolució en aquest sentit", ha dit, i ha afegit: "Esperem que el Tribunal Constitucional pugui resoldre-ho, perquè si no, Bildu recorrerà a Estrasburg.

"Dins d'aquesta coalició hi ha partits de solera democràtica acreditada que farien aconsellable, per a un millor contrast d'idees i per al progrés del procés de pau al País Basc, la seva concurrència a les eleccions. Esperem que el TC reculli la nostra impressió i acabi autoritzant la seva presència a la convocatòria electoral", ha afegit.

stats