CANVI DE CICLE
Política 31/01/2016

Societat Civil Catalana omple la plaça Sant Jaume i reclama que "la Catalunya real es converteixi en l'oficial"

Joaquim Coll celebra que el Govern admeti que no té majoria per culminar el procés, però demana que ni tan sols s'iniciï el full de ruta

Roger Tugas
3 min
L'espanyolista Societat Civil Catalana ha omplert la plaça de Sant Jaume de Barcelona. NÚRIA JULIÀ / ACN

BarcelonaLa plaça Sant Jaume de Barcelona s'ha omplert aquest diumenge al matí de centenars de manifestants unionistes que han respost a la convocatòria de Societat Civil Catalana amb el lema 'El procés ens roba' i han clamat tant de cara a l'Ajuntament de Barcelona com sobretot de cara al Palau de la Generalitat que volen que s'aturi el full de ruta sobiranista. En la concentració –amb el suport del PP i C's, que hi han enviat alguns dirigents– han ressonat sobretot els crits de "Visca Catalunya, visca Espanya", "Sí a la convivència, no a la independència", "Menys procés i més progrés" o el ja clàssic "Yo soy español, español, español", entre banderes catalanes, espanyoles i europees i pancartes que asseguraven, entre altres coses, que el procés trenca les famílies o "perjudica greument la salut".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En els parlaments de l'entitat, interromputs sovint pels crits dels assistents i pels mateixos animadors de Societat Civil Catalana, el seu vicepresident, Joaquim Coll, ha denunciat "la perversió antidemocràtica d'un govern de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, els quals per fi reconeixen que no tenen majoria per culminar el procés, però igualment volen tirar endavant un full de ruta que divideix la societat".

Al seu torn, el president de l'entitat, Rafael Arenas, ha criticat que "els independentistes amenacen els projectes europeu i espanyol" i, després de subratllar que els defensors de la República Catalana no són majoria, ha demanat que "la Catalunya real es converteixi en l'oficial".

Així mateix, Coll també ha asseverat que "no té justificació seguir endavant amb allò que no té legitimació per ser culminat" i ha defensat que el procés "roba" als catalans el seu temps, els diners, la democràcia, els recursos, els drets, l'energia, la convivència, les oportunitats, el país o fins i tot la memòria històrica. En aquest sentit, ha denunciat que darrerament s'ha retirat l'antiga placa de la plaça Sant Jaume amb el seu nom anterior de "plaza de la Constitución", en referència a la carta magna del 1837, la qual "no ha sobreviscut a la intolerància independentista".

Colau rep més rebuig que Trias

En aquest sentit, ha reclamat a la Generalitat i a l'Ajuntament que tornin a col·locar aquesta placa. De fet, Coll ha criticat el paper de Xavier Trias, dirigent de CDC que ha rebut una xiulada per part dels assistents, però més fortes han sonat les mostres de rebuig a la seva successora al capdavant del consistori, Ada Colau, a qui s'ha citat seguidament.

Així mateix, els dards més sonors dels concentrats s'han disparat contra els mitjans de comunicació públics, en especial TV3, i per reivindicar el bilingüisme. "El procés és un artefacte profundament tòxic, corrosiu per a la convivència i d'un populisme al si d'Europa que porta l'ou de la intolerància", ha insistit el vicepresident de Societat Civil Catalana, qui també ha etzibat que les institucions "alimenten la caça de bruixes", atès que "el fet que no hi hagi violència física no vol dir que no n'hi hagi de simbòlica, coacció i xantatge".

Igualment, Arenas ha denunciat que els catalans pateixen "una administració que diu que complirà el full de ruta separatista", malgrat que els independentistes "han fracassat a reclamar el suport social de la majoria dels catalans". Igualment, ha criticat que l'escola actua com "un instrument de nacionalització".

Més enllà de les crítiques al procés, però, les propostes en positiu han brillat per la seva absència. Només Arenas ha reclamat que "el plurilingüisme a Espanya i el bilingüisme a Catalunya es donin la mà" i que es reconegui "el caràcter plural de Catalunya en una Espanya orgullosa de la seva diversitat", malgrat que ha evitat fer cap referència a canvis concrets a l'Estat o la possible segona Transició que alguns partits espanyols posen sobre la taula.

L'ANC veu "demagògica" la convocatòria

El president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha considerat "demagògica", malgrat que legítima, la concentració. "No entenc per què diuen que el procés ens roba coses com les pensions, quan depenen de l'Estat, o les inversions", tenint en compte que Catalunya té dèficit en aquest àmbit precisament per les polítiques de l'Estat, segons ha dit en declaracions a Europa Press. I encara ha anat més enllà i ha negat que el procés, com defensa Societat Civil, resti llibertats i feina als catalans: "És just el contrari. El procés és l'expressió de la reconquesta de la llibertat". "Tenen tot el dret d'expressar la seva voluntat política i demostrar al carrer la seva capacitat de mobilització", ha reptat.

stats