Política 01/09/2017

Societat Civil Catalana alerta que els catalans seran "col·laboradors" d'un cop d'estat si van a votar l'1-O

Demana a l'Estat "mesures preventives" com l'estat d'excepció o de setge per impedir el referèndum

Marc Toro
2 min
El vicepresident de Societat Civil Catalana (SCC), José Domingo, en una imatge d'arxiu

BarcelonaSocietat Civil Catalana (SCC) ha afirmat aquest divendres que el Govern cometrà un cop d'estat si convoca i celebra el "referèndum il·legal", i ha alertat els catalans que seran "col·laboradors del delicte" si van a votar l'1-O. "S'està cridant la ciutadania a participar a una suposada festa cívica de la democràcia, però realment se'ls està convidant a la comissió d'un delicte, i això és molt greu", ha remarcat en roda de premsa el vicepresident de la plataforma unionista, José Domingo, que ha demanat a l'Estat que adopti "mesures preventives" per evitar la consulta. Al seu parer, seria adequat aplicar des de la llei de seguretat nacional l'estat d'excepció o de setge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ja sigui amb mesures de força del govern espanyol o per l'acció dels tribunals, Domingo s'ha mostrat convençut que les lleis del referèndum i de transitorietat "no entraran en vigor", que no es produirà un "procés de ruptura amb Espanya" i que a Catalunya no es derogaran ni l'Estatut ni la Constitució. "És evident que el dia 2 d'octubre Catalunya no es convertirà en un estat, però sí que es pot convertir en un territori amb conflicte greu d'ordre públic", ha afegit, i ha alertat de "la celebració de manifestacions en contra de les decisions dels tribunals" i de la possibilitat que es cridi a "ocupar infraestructures bàsiques per demostrar que ja s'ha produït de fet la independència". Amb tot, ha reclamat a les forces independentistes que "entrin en raó".

"L'independentisme es vol apropiar dels Mossos"

El vicepresident de SCC no s'ha estat de retreure al Govern que no faci una "clara separació entre política i seguretat", i ha assegurat que s'ha volgut utilitzar l'actuació dels Mossos durant els atemptats a Barcelona i Cambrils per "avalar unes suposades estructures d'estat". "L'independentisme es vol apropiar del cos dels Mossos", ha denunciat, alhora que ha deixat clar que la policia catalana "no ha d'entrar en el debat polític, i menys en el context actual".

En aquest sentit, Domingo ha carregat directament contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, lamentant que últimament hagi adoptat "un paper que no li correspon. Està superant el paper de la comunicacio de l'activitat policial per entrar de ple al cara a cara polític", ha argumentat. Per a SCC, la "responsabilitat política" després dels atacs jihadistes és del conseller d'Interior, Joaquim Forn, i del director general dels Mossos, Pere Soler. I fins ara, ha dit Domingo, "ho han fet malament: un per excés i per dir mentides en públic, i l'altre per absència, per no dir res".

Amb tot, ha demanat a Forn i Soler, així com al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que compareguin al Parlament per donar explicacions sobre la gestió dels atemptats. "Que el pròxim ple no es converteixi en el ple del referèndum, sinó en el ple en què polítics catalans abordin de manera integral l'atemptat terrorista. La prioritat és aquesta i cap altra", ha conclòs el vicepresident de la plataforma unionista, que ha demanat que es retirin les propostes de llei del referèndum i transitorietat per "coherència amb l'actual moment dolorós que viu Catalunya".

stats