Política 18/11/2015

Societat Civil Catalana pronostica que al febrer s'haurà "sufocat" l'independentisme

Presenta a Madrid l''índex de risc català', en què defensa que el rescat d'Espanya va ser per culpa de Catalunya

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
L'evolució de l'Índex de Societat Civil Catalana de Risc Català / SCC

MadridSocietat Civil Catalana ha presentat aquest dimecres a Madrid –on ja concentra la majoria dels seus actes– l''índex de risc català', un baròmetre elaborat per l'associació unionista que vol mostrar l'evolució de la incertesa associada a l'auge del sobiranisme des del 2004 a Catalunya, quan el govern de Zapatero va prometre la reforma de l'Estatut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'índex s'ha elaborat amb la recopilació d'aparicions de paraules com 'Catalunya', 'independència' i 'secessió' en 40 mitjans d'abast estatal i internacional –no han especificat quins– i diferents variables de la conjuntura econòmica, com la construcció d'habitatge, l'activitat hotelera, la contractació en el sector privat o la inversió directa estrangera.

Conclou, així, que el moment de més incertesa associada a l'auge del sobiranisme va ser el 2012, amb la celebració d'eleccions anticipades i el rescat financer a l'Estat, propiciat –segons l'associació– per la situació de les arques catalanes.

I pronostica que si el govern de Mariano Rajoy segueix "amenaçant amb la suspensió de l'autonomia", l'independentisme s'acabarà "sufocant" al febrer. Societat Civil Catalana treballa amb quatre situacions de risc, i la que veu més probable és un escenari de "confrontació baixa" a partir del 20-D gràcies al consens dels quatre principals partits espanyols de no permetre la independència i "d'amenaçar amb el compliment de la legalitat". "Els avisos que s'han donat són suficients", conclou.

Una anàlisi a partir d'impressions

El primer a analitzar la situació a Catalunya ha estat el professor gironí Ramón Cuadrado Roura, catedràtic de la Unversitat d'Alcalá de Henares. Tot i que ha desenvolupat tota la seva carrera a Madrid, on viu des de fa dècades, ha repassat les impressions que té quan visita Catalunya o el que li expliquen els seus col·legues per defensar l'estudi.

"Qui governa, qui fa que es resolguin els problemes? L'economia catalana no està funcionant com històricament pensàvem que estava funcionant. Un exemple és la qualificació del bo porqueria. El govern de la Generalitat resol tots els problemes amb eslògans: 'Espanya ens roba', 'volem desendollar-nos de l'Estat'", ha assegurat.

Dos períodes de risc

L'encarregat d'analitzar finalment l'informe, després d'una introducció en què s'ha alabat la posició del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i editorials com el de 'La Vanguardia', ha estat Javier Santacruz, coautor de l'informe i professor de l'Institut d'Estudis Bursàtils. Santacruz assenyala que l'estudi confirma que "com més confrontació, més risc i augment de la incertesa econòmica i política a Catalunya".

L'índex de Societat Civil Catalana marca dos períodes des del 2004, i pren com a base 100 –vegeu la febre de la imatge–. Per una banda, del 2004 al 2010, i per una altra, del 2010 fins ara. Durant el primer període assenyala que la percepció de risc econòmic és baix gràcies a un factor que compensava incerteses com la del referèndum de l'Estatut: l'economia espanyola creixia a un ritme del 4% i feia d'amortidor d'efectes com les anticipades del 2006.

Aquest període de bonança es trenca el 2009 amb les primeres turbulències de la crisi i es debat al Tribunal Constitucional la sentència de l'Estatut, publicada el juny del 2010. A partir d'aquest moment, l'índex comença a créixer fins a les eleccions del 2012. És a partir de llavors quan comença a caure gràcies al rescat bancari, apunta Societat Civil Catalana amb una anàlisi paral·lela a la crisi espanyola.

Des de fa un any el risc economicopolític s'ha tornat a incrementar, d'acord amb l'índex, associat al 9-N i l'anunci del full de ruta cap a la independència. En concret, segons l'associació, ha augmentat un 20%.

stats