Política 16/02/2015

Societat Civil adverteix el cos consular a Barcelona del risc de contagi internacional del procés sobiranista

En un comunicat enviat a 80 consulats a la capital catalana per replicar a la trobada que hi va mantenir Mas, l'entitat espanyolista opina que el 27-S "prolonga una situació d'anormalitat democràtica"

M.colomer
2 min
La cúpula de Societat Civil Catalana, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaContraofensiva de l'entitat espanyolista Societat Civil Catalana davant la trobada que va mantenir el president de la Generalitat, Artur Mas, amb el cos consular el mes de gener. En un comunicat que han fet arribar a 80 consulats estrangers a Barcelona, l'entitat adverteix que el procés sobiranista català està creant una "atmosfera d'inestabilitat" que pot afectar "no només a Espanya i als seus nacionals" sinó també "a nivell internacional", perquè "els moviments secessionistes senten precedents incòmodes". Avís a navegants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la nota remesa al cos consular, l'entitat unionista alerta que l'anunci de convocatòria de les eleccions referendàries amb nou mesos d'antelació -pel 27 de setembre-, no fa res més que "prolongar la situació d'anormalitat democràtica que pateix Catalunya almenys des de l'avançament electoral del 2012" i "tensiona" la societat.

Societat Civil Catalana recorda que Mas convocarà eleccions en ús de la facultat que li atribueix l'Estatut i exclusivament per a elegir un Parlament "amb les competències que venen determinades per la Constitució" però "no per a la realització d'unes preteses eleccions plebiscitàries". Perquè a criteri seu, la qualificació de les eleccions com a plebiscitàries "de cap manera pot fer canviar la naturalesa del procés electoral".

"És criticable que el president de la Generalitat desnaturalitzi d'aquesta manera les funcions que li concedeix l'ordenament vigent", deplora l'entitat que presideix Josep Ramon Bosch, que emmarca les eleccions del setembre en el "permanent desafiament a l'Estat de dret" que atribueix al president de la Generalitat, a qui acusa d'haver fet "explícita la seva voluntat de subvertir l'ordre constitucional".

Procés amb el "simple suport de la majoria parlamentària"

Després d'advertir que "les eleccions no poden ser mai plebiscitàries" perquè "els plebiscits han servit històricament per atorgar l'adhesió dels ciutadans a un únic polític o programa", cosa "impensable" en formes de "representació pluralista", Societat Civil avisa el cos consular que el simple fet que hi hagi partits que portin la independència al programa "ja anuncia un incompliment de l'ordenament constitucional".

Més enllà d'això, alerta que si guanyen les forces independentistes, "es pretén iniciar un procés constituent amb el simple suport de la majoria parlamentària", una qüestió, diuen, que "afecta a tots els ciutadans espanyols". I insisteixen en un dels pilars del seu argumentari: la sobirania no és cosa dels catalans, sinó de tots els espanyols. "La capacitat de decidir sobre afers tan transcendentals com pot ser la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, o la secessió en si mateixa", diu l'entitat, correspon "a tots els ciutadans i no a cadascuna de les comunitats autònomes que només gaudeixen d'autonomia, res més".

stats