Política 08/11/2014

Dirigents de Societat Civil insten el jutjat de guàrdia a impedir l'ús d'escoles per al 9-N

Volen que el jutge examini si se'n poden derivar responsabilitats penals per "vulneració de l'estat de dret". Consideren que l'ús d'escoles públiques demostra la "fallida" de l'estat de dret

Ara / Efe
2 min

BarcelonaTres membres de l'espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) han presentat aquest dissabte davant el jutjat de guàrdia de Barcelona un escrit en què reclamen que actuï per impedir la utilització de centres escolars públics per al procés de participació del #9N i examinin si pot haver-hi responsabilitats penals per "vulneració de l'estat de dret".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han explicat en declaracions als mitjans Rafael Arenas i Juan Arza, vocals de la junta directiva de Societat Civil Catalana, i el responsable d'esdeveniments d'aquesta plataforma, Sixto Cadenas, abans de presentar "a títol individual" aquest escrit a la Ciutat de la Justícia de Barcelona.

"Reclamem que la justícia actuï en relació a les imatges que hem vist aquest matí sobre la utilització de col·legis per preparar la jornada del dia 9", ha dit Arenas, que ha relatat que han pres aquesta decisió en veure aquest matí "fotografies en les xarxes socials de col·legis ja preparats per obrir les portes demà, en contra de la prohibició del Constitucional".

"Fallida de l'estat de dret"

Segons la seva opinió, el fet que s'estiguin "utilitzant mitjans públics per a una activitat il·legal" és símptoma d'"una fallida important de l'estat de dret", per la qual cosa, ha recalcat, "cal que la justícia actuï". Així, han decidit acudir al jutjat de guàrdia i no a la fiscalia, perquè es prenguin les "mesures oportunes per esbrinar quins col·legis estan sent utilitzats per a aquesta finalitat, si pot haver-hi algun tipus de responsabilitat penal i actuar de manera que no es pugui produir una vulneració clara i greu de l'estat de dret".

Arenas ha admès la seva "profunda tristesa" davant aquest "desafiament greu i específic a l'estat de dret" i perquè "en nom d'un procés democràtic, es farà burla de la democràcia". "Molts catalans, especialment aquells entre 16 i 18 anys, pensaran de bona fe que estan exercint la democràcia, quan el que estan exercint és la perversió de la democràcia", ha criticat Arenas, que ha considerat que el jutjat de guàrdia podria ser a temps de "frenar" el 9-N: "Hi ha jutges, fiscals i policies. El que cal és voluntat per usar-los".

stats