ASSALT ALS SUPERMERCATS
Política 15/08/2012

La Defensora del Poble veu l'assalt als supermercats de Sánchez Gordillo com a violència contra les dones

Soledad Becerril, que va prendre possessió el 23 de juliol, advoca per unificar la legislació econòmica arreu de l'Estat i eliminar duplicitats en administracions autonòmiques

Efe
3 min
Els sindicalistes van omplir fins a deu carros d'aliments de primera necessitat com oli, arròs, sucre, pasta i llet. 01. L'alcalde de Marinaleda i diputat d'IU, Juan Manuel Sánchez Gordillo.

MadridLa Defensora del Poble, Soledad Becerril, considera que la Fiscalia ha de tenir en compte que els assalts als supermercats andalusos en què està implicat l'alcalde de Marinaleda (Sevilla) i diputat d'IU, Juan Manuel Sánchez Gordillo, són un "robatori amb violència fonamentalment cap a dones".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un entrevista amb Efe, Becerril, que va prendre possessió del seu càrrec el passat 23 de juliol, analitza la situació dels ciutadans davant la crisi econòmica i pels ajustos en matèria de sanitat i educació, i es mostra contundent davant les administracions que no responguin a les recomanacions de la institució. "Si alguna institució fa una mica el ronso ens queda una instància que jo, personalment, utilitzaré, que és anar al fiscal general de l'Estat per posar en coneixement que una determinada administració no respon", assevera. Anticipa que, com a alcaldessa que va ser, té "molta tendència al carrer" i assegura que visitarà per sorpresa, tal com ja ha fet, diferents instal·lacions com centres de menors, d'estrangers o urgències hospitalàries, per supervisar el seu funcionament.

La Defensora opina que les situacions econòmiques greus que viuen moltes famílies "s'han d'atendre sempre conforme a la llei", perquè sortir-ne "és produir un caos, un mal", en referència a les actuacions de Sánchez Gordillo, també líder del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT). Becerril reconeix que la van impressionar "les imatges de la violència cap a les noies que eren a les caixes del supermercat, que van ser violentades i agredides físicament".

"Jo crec que si hi hagués hagut aquí un caixer d'1,90 (d'alçària) i de 80 o 90 quilos no haguessin actuat així, però a aquestes pobres noies les han maltractat i espero que el fiscal ho tingui en compte", subratlla. Segons la seva opinió, la llei s'ha d'aplicar al parlamentari andalús com "a qualsevol altre ciutadà, és un robatori i molt mal exemple", insisteix.

La Defensora es mostra cauta a l'hora d'opinar sobre les últimes reformes legislatives del govern i dels ajustos portats a terme però adverteix que actuarà si percep que les administracions infringeixen "determinats drets de les persones". En matèria sanitària, destaca que vigilarà "que en cap cas davant d'una emergència o situació límit" quedin desemparats els immigrants en situació irregular, igual que els malalts crònics i aquells que no tinguin mitjans per traslladar-se al centre mèdic i rebre un tractament. Així, relata Becerril, ho ha traslladat al ministeri de Sanitat en una recomanació, després de l'aprovació del decret llei que reforma el Sistema Nacional de Salut.

Respecte a la reforma de la llei de l'avortament que prepara el ministeri de Justícia, indica que és "una matèria molt delicada", per la qual cosa aconsella "prudència, prudència, prudència".

Encara que és conscient que no pot forçar les entitats bancàries a prendre mesures sobre els desnonaments, Becerril planteja la necessitat d'arribar a acords que siguin beneficiosos per a les famílies. "És un moment en què les administracions hem de ser sensibles a les circumstàncies però també les institucions de caràcter privat han de ser sensibles adoptant mesures com la retallada dels alts directius", estima la Defensora del Poble.

Una mateixa legislació mediambiental arreu de l'Estat

Sobre la desocupació, planteja que la institució pot indicar a les administracions "camins que facilitin" la creació de llocs de treball, com la supressió de la burocràcia per, per exemple, obrir un negoci. En aquest sentit, també fa referència a la necessitat d'homogeneïtzar normes i lleis, i posa com a exemple l'"embolic" legislatiu en matèria mediambiental. "El que val per a una comunitat no val per a una altra", cosa que provoca la "desesperació dels ciutadans", que no saben què han de fer.

També és partidària de reduir les administracions públiques "en la mesura del possible, que és molt": "tenim massa institucions, massa tribunals de comptes, consells audiovisuals, observatoris de tot tipus, massa defensories de majors, de menors", opina Becerril.

Mostra la seva preocupació pels incendis i planteja que seria aconsellable, "en determinades àrees i, sobretot, en zones molt distants de la Península, tenir un reforç permanent de mitjans per part de l'administració general de l'Estat".

Així mateix, estima que hauria de ser prioritària la seguretat viària, en concret els punts negres de les carreteres, "per davant de moltes altres inversions en matèria d'infraestructures".

Becerril, que va ser la primera ministra de la democràcia, augura que la igualtat de gènere real i efectiva arribarà "d'aquí a poc temps", però reconeix que "requereix temps".

stats