ELECCIONS MUNICIPALS
Política 14/01/2011

Solidaritat renuncia a encapçalar la coalició sobiranista de Barcelona i proposa a ERC i la CUP triar un cap de llista independent

Hauria de ser "una personalitat de consens de reconeguda trajectòria independentista", segons la carta adreçada pel partit de Laporta als republicans i a la Candidatura d'Unitat Popular aquest divendres

S. Barroso / S. González
2 min
Imatge de Joan Laporta, Uriel Bertran, Toni Strubell i Alfons López Tena, els quatre diputats electes de SI al Parlament.

BarcelonaSolidaritat Catalana per la Independència intenta avançar-se als esdeveniments i ha llançat una proposta per evitar que la negociació per formar una coalició electoral a Barcelona s'acabi com el rosari de l'aurora, com va passar entre SI i Reagrupament en les eleccions al Parlament. Solidaritat renuncia a encapçalar una candidatura unitària independentista a Barcelona, una condició que mantenia bloquejades les negociacions, i proposa a ERC i la CUP que l'encapçali una persona "independent, independentista de consens que exemplifiqui la voluntat de renovació i canvi a la ciutat de Barcelona".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins ara, els contactes entre SI i ERC no han donat resultat, i la CUP anunciava aquest dijous al vespre que havia desestimat l'oferta de Jordi Portabella de fer tractes. "Esperem que la nostra proposta torni a posar sobre la taula la viabilitat d'aquesta candidatura unitària", ha assegurat el diputat de Solidaritat Uriel Bertran.

Davant d'aquesta situació, Solidaritat anuncia solemnement que "renuncia a la pretensió que el seu candidat [Laporta s'ho plantejava] encapçali la candidatura unitària". I proposa "que sigui una personalitat independent de consens, de reconeguda trajectòria independentista i que no hagi estat vinculada a governs amb el PSC, qui encapçali la candidatura unitària". Bertran ha reconegut que ja pensen en alguns noms de possibles líders.

Els de Laporta demanen a ERC i a la CUP que ells també renunciïn a aquest liderat. La carta especifica que el nom d'aquest cap de llista s'hauria de triar "per consens de les organitzacions que conformin la candidatura". Posteriorment, aquest precandidat hauria de ser ratificat o acceptat en una votació oberta a "tots els independentistes de la ciutat": un sistema inspirat en les primàries a l'americana, que van més enllà dels militants i que ja proposava Jordi Portabella la setmana passada. Tanmateix, el republicà pensava en ell mateix com un dels possibles candidats, ja que fa anys que és el cap de llista i president del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona.

A banda de pactar el cap de llista, SI proposa "consensuar un programa marc" i completar la llista amb noms proposats per les organitzacions que participessin en la candidatura. També hauria de ser consensuada, tenint en compte "els vots obtinguts en l'anterior convocatòria electoral". I cada partit podria fer les seves primàries per escollir els noms que vol aportar i la llista resultant també hauria de ser sotmesa a votació "amb un procediment democràtic i participatiu a acordar entre les organitzacions". Bertran ha reconegut que una de les màximes dificultats serà l'establiment del cens.

Les sigles dels partits que formen part de la coalició podrien aparèixer, tot i que els vots que aconseguís la candidatura no sumarien al còmput general de cap organització política que en formi part.

Solidaritat demana, en la carta, que tant ERC com la CUP proposin un dia i un lloc de reunió perquè delegacions de cada formació puguin debatre la idea.De moment, Reagrupament no h rebut la proposta perquè Solidaritat assegura que primer començarà a negociar amb aquelles forces polítiques que han expressat la seva voluntat de presentar una candidatura a Barcelona, però subratllen que esan "oberts a sumar".

stats