Política 08/04/2016

Soraya Sáenz de Santamaría avisa Sánchez que només pot pactar amb el PP

El govern espanyol fa el primer pas per impugnar la moció del Parlament que ratifica la declaració de ruptura

G.pruna
2 min
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, aquest divendres a la Moncloa. EFE

BarcelonaSense moure's ni un centímetre, el PP veu com passen les pàgines del calendari i no es desbloquegen les negociacions entre PSOE, Podem i Ciutadans. Un bloqueig que els populars aprofiten per augmentar la pressió sobre el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, com ha fet aquest divendres la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número dos de l'executiu espanyol ha aprofitat la roda de premsa després del consell de ministres per carregar contra el líder del PSOE per la seva obstinació en l'"error" de negociar un govern amb Podem i Ciutadans. "Ja no sé si s'enganya a ella mateix o a tots els espanyols", ha afegit Santamaría, que ha assegurat que l'única opció que té Sánchez és "atendre la futura trucada" del president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, i asseure's a negociar sobre la proposta d'acord del PP.

La vicepresidenta ha admès que no pot vaticinar si hi haurà o no eleccions perquè és un fet que depèn de Pedro Sánchez. "Si no vol eleccions, té una opció molt clara: asseure's a parlar amb Rajoy sobre un govern de coalició".

Abans que aquest dissabte Rajoy faci un acte de partit a Barcelona per defensar la unitat d'Espanya, el govern espanyol s'ha mostrat especialment dur amb el PSOE per intentar un acord amb Podem tot i que Pablo Iglesias defensi un referèndum a Catalunya. A més, Santamaría ha apressat Sánchez a explicar què "amaguen" les seves reunions amb el president de al Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras.

Primer pas per impugnar la moció que ratifica el 9-N

El consell de ministres també ha analitzat la moció aprovada aquest dijous al Parlament que ratifica la declaració de ruptura del 9-N malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional (TC). Santamaría ha explicat que ja han demanat a l'Advocacia de l'Estat que investigui els fets com a primer pas perquè, si s'escau, el govern espanyol presenti un incident d'execució davant del tribunal.

Per altra banda, Soraya Sáenz de Santamaría ha avançat que el govern en funcions ha iniciat els tràmits per començar a estudiar una reforma del model de finançament autonòmic. El primer pas, ha explicat, serà la creació d'un comitè d'experts per preparar la reforma del model, un comitè que, ha assegurat, comptarà amb la "plena col·laboració" de les comunitats autònomes, que podran proposar-ne alguns integrants.

stats