Política 21/11/2016

Santamaría fa del nomenament de Millo una crida al "diàleg i el consens" acotat al respecte a la llei

El nou delegat del govern espanyol a Catalunya estén la mà al Govern i els ajuntaments i s'obre a "modernitzar" la Constitució

Gerard Pruna
3 min
Soraya Sáenz de Santamaría en la presa de possessió d'Enric Millo com a delegat del govern espanyol a Catalunya

BarcelonaEnric Millo ja és el nou delegat del govern espanyol a Catalunya. Aquest dilluns ha pres possessió acompanyat per la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, a la seu que la institució estatal té a Barcelona i en un acte que l'executiu de Mariano Rajoy ha volgut convertir en símbol d'una nova etapa de "diàleg i consens".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El mateix Millo, que ha promès el càrrec en català i ha alternat el castellà i el català en el seu discurs, ha fet una crida a obrir una nova etapa marcada pel "diàleg i l'entesa". L'exportaveu del PP al Parlament ha assegurat que el "diàleg constructiu i lleial" marcarà la seva acció, i ha estès la mà al Govern i els ajuntaments per col·laborar sempre que es faci des del respecte a una Constitució que, tanmateix, s'ha obert a "modernitzar".

En una imatge per evidenciar que l'executiu de Rajoy vol tenir més presència a Catalunya, Santamaría ha presidit aquest dilluns la presa de possessió del nou delegat del govern espanyol a Catalunya i ha pres la paraula per rematar el marc mental que el govern espanyol vol imprimir amb el nomenament de Millo.

Més tard, Santamaría ha reclamat a Millo que sigui el pont de comunicació constant "entre la societat catalana, els poders catalans i el govern espanyol", i es converteixi en la persona que "sàpiga entendre, traduir i interpretar les exigències, necessitats i problemes dels catalans", que sigui "els ulls, les orelles, la mà dreta i esquerra per saber construir diàleg i consens".

Un diàleg, però, que Santamaría ha acotat a la "lleialtat institucional". Després de reconèixer que en els últims 5 anys poden haver-se comès "encerts i errors", Santamaría s'ha mostrat convençuda que s'obre un nou temps en què caldrà "no buscar en els altres l'origen dels problemes sinó fer-los partícips de les solucions". La vicepresidenta ha reclamat treballar "per unir voluntats, lluny d'escenaris de radicalitat".

La dirigent popular ha subratllat que ha sigut decisió seva el nomenament de Millo, a qui ha considerat part del seu equip i "una peça clau i crucial" en el temps que s'obre. Un temps que, segons el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, ha de "destensar" el clima polític i ajudar a "reduir les diferències" entre Catalunya i Espanya des del "diàleg permanent".

Enric Millo, ex d'Unió i mà dreta d'Alícia Sánchez-Camacho, agafa el relleu de Llanos de Luna, que ha tingut un mandat polèmic, marcat per la pugna amb els ajuntaments independentistes, i que avui ha rebut l'escalf del seu successor -"sempre tindrem un deute de gratitud amb tu"- i en menor mesura, de Santamaría.

El Govern envia el conseller d'Exteriors a l'acte

L'acte ha aplegat representants de tot l'espectre polític. A més de la plana major del PP a Catalunya -amb la ministra de Salut, Dolors Montserrat, l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz i Alícia Sánchez-Camacho al capdavant-, també s'han acostat a la seu de la delegació del govern espanyol al carrer Mallorca de Barcelona el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, a qui Millo s'ha referit només com a "conseller de Relacions Institucionals".

Per part de l'Ajuntament de Barcelona, ha assistit a la presa de possessió l'alcaldessa, Ada Colau. També per part del Parlament, el vicepresident primer, Lluís Corominas, ha assistit a la jornada, a més del líder del PSC, Miquel Iceta, el portaveu de CSQP al Parlament, Joan Coscubiela, i diputats de Ciutadans com Jean Castel.

stats