Política 11/06/2013

El procés català no forma part d'una reunió entre Sáenz de Santamaría i Duran a la Moncloa

CiU es compromet a presentar una alternativa a la llei Wert i el govern central no descarta incloure CiU en el pacte europeu PP/PSOE

M. Eugènia Quetglas
2 min

MadridCatalunya no ha format part dels temes tractats en una reunió a la Moncloa entre la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, i el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida. Simplement han analitzat els projectes legislatius en marxa i les reformes pendents. Així ho ha assegurat Duran i Lleida en roda de premsa: “No hem parlat de res sobre Catalunya, únicament hem tractat qüestions parlamentàries”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder de CiU a Madrid ha exposat l'oposició frontal de la seva formació a la llei Wert per la invasió competencial que suposa i per atacar el model lingüístic català. Duran i Lleida ha advertit la vicepresidenta espanyola que “no només es trobaran amb una confrontació parlamentària, sinó amb una dura oposició del món educatiu, que s'hi resistirà”. Sáenz de Santamaría ha demanat a CiU que presenti una alternativa al text ministerial. Duran i Lleida s'hi ha compromès. Després, ha explicat a la premsa que el text alternatiu es basarà en les esmenes que es presentaran conjuntament amb totes les forces catalanes −tret de PP i Ciutadans−, que tenen un “denominador comú” com és l'oposició a la invasió competencial i a l'atac del model lingüístic català.

Pacte europeu

El segon eix de la reunió ha estat la possibilitat de CiU d'entrar a formar part del pacte entre el PP i el PSOE de cara a reforçar la imatge d'Espanya en el proper consell europeu. Segons Duran, ha deixat clar a la vicepresidenta espanyola que CiU “no està disposada a sumar-se a adherir-se al pacte” sinó a “participar en un projecte que des del minut zero es compti amb CiU". És a dir, CiU vol formar part del pacte “no com a convidats, sinó com a actors des del primer minut”. Per Duran i Lleida, el Consell Europeu és “transcendental”. Al seu parer, “és importantíssim que s'aixequin veus per canviar el model de política europea”.

Duran i Lleida ha assegurat que la vicepresidenta s'ha compromès a parlar amb Rajoy perquè es tinguin en compte les aportacions de CiU en el text final, que probablement es presentarà en forma de proposició no de llei en el Congrés. El PSOE ja ha mostrat el seu interès a obrir l'acord a més formacions polítiques.

Un dels altres temes tractats a la reunió és la futura tramitació parlamentària de la llei d'emprenedors. Duran i Lleida ha advertit al govern espanyol que si només “s'exalta” el projecte però no es dota de finançament, "no servirà de res".

stats