Política 13/10/2015

Les sospites pel finançament opac de la Fira d'Abril tensen de nou la promotora

Entitats integrants de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya exigeixen a la cúpula els comptes de les fires del 2014 i el 2015, perquè no veuen els números clars

Marc Colomer
3 min
Una imatge de la Fira d'Abril d'enguany a Barcelona / ARA / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLes sospites al voltant del finançament opac de la promotora de la Fira d'Abril de Catalunya han fet instal·lar la desconfiança a la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC). L'últim capítol del culebró, com va avançar l'ARA, és el paper de la constructora pública del Consell Comarcal del Barcelonès, Regesa –ERC i PP han demanat una auditoria externa–, en el finançament opac de la festa. Un total de vuit entitats del centenar que integren la FECAC han reclamat a la junta directiva els comptes de la Fira del 2014 i del 2015, organitzades ja sota comandament de la cúpula encapçalada per Daniel Salinero, que el 2013 va rellevar el controvertit Francisco García Prieto, que va ser decantat de la presidència i més tard imputat i està pendent de declarar davant del jutge per les suposades irregularitats comeses al capdavant de l'associació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l'ARA, les vuit entitats culturals andaluses del Baix Llobregat, Vallès Occidental i Barcelonès van requerir el 22 de setembre tota la informació econòmica de la Fira del 2015, amb factures i extractes de targetes de crèdit inclosos. La cúpula de l'entitat, però, va respondre'ls que la informació i documentació sol·licitada la poden consultar a la seu social de la FECAC, però que, "fins que no es tanqui l'exercici fiscal del present 2015, no es poden presentar comptes o suport documental en relació a serveis o proveïdors". Els demandants hi veuen la manera de fer pròpia de García Prieto.

Davant d'aquesta resposta, les vuit entitats han remès de nou aquest dimarts la petició, però ara també sobre els comptes del 2014, entenent que, en tractar-se d'un exercici tancat, la junta directiva els facilitarà la informació que demanen. Concretament, demanen el "detall" de tots els ingressos i despeses per "qualsevol concepte relacionat amb la Fira d'Abril" de 2014 i 2015, amb les corresponents factures; els extractes bancaris de les operacions amb targeta a nom de l'entitat que pugui tenir algun dirigent, el detall de la despesa jurídica de l'entitat i l'extracte del compte corrent obert temps enrere per a la construcció d'una ermita. Adverteixen que, en cas que no els remetin la informació sol·licitada, es reserven "el dret a emprendre altres accions oportunes per obtenir la mencionada informació", però no detallen a què es refereixen.

"No ens quadra res de res"

"Hem demanat els comptes del 2014 i el 2015 perquè no veiem clars els números que ens van dir. Volem que ens donin tota la paperassa per poder valorar el que diuen que quadra perquè a nosaltres no ens quadra res de res. Ens van dir que havien guanyat 67.000 euros i a la vegada que no tenien diners. On són? En què s'han gastat?", es pregunta el portaveu de les vuit entitats, Cristóbal Barea, en declaracions a l'ACN.

Sigui com sigui, al mes de novembre el jutge prendrà declaració als imputats per les suposades irregularitats comeses per l'antiga direcció de l'associació FECAC, encapçalada per García Prieto. A l'expresident l'acusen d'haver desviat en quatre anys més de 2 milions d'euros, molts provinents de subvencions públiques. Van ser precisament els exdirigents de l'Associació FECAC i ara dirigents de la FundacióFundació que porta el mateix nom els que van denunciar les suposades irregularitats de García Prieto. Un nou capítol d'un serial que ve de lluny i que no fa més que complicar-se a cada nou episodi.

stats