Súmate denuncia "pressions" del PSC

Atribueixen a una petició del partit el fet que l'exalcalde socialista Manuel Royes no assisteixi a la presentació de l'entitat a Terrassa

L'associació Súmate es presenta aquest divendres a Terrassa (Vallès Occidental) en un acte que havia de comptar amb la participació i el suport de l'excalcalde socialista de la ciutat Manuel Royes però que finalment ha comunicat que no hi anirà per motius personals. Tot i això, el coordinador de l'associació al Vallès Occidental, Marc Santín, ha afirmat a l'ACN que veu "pressions" per part de la direcció del PSC per evitar la presència del socialista en aquest acte.

Royes serà substituït per l'exprimer secretari del PSC a Terrassa Josep Serra. L'associació compta amb 16 delegacions arreu de Catalunya des que es va presentar al setembre a l'Hospitalet de Llobregat. Súmate arriba aquest divendres a Terrassa, on presentarà el seu posicionament com a catalans de llengua i cultura espanyola que mantenen els seus orígens familiars i culturals però que volen la independència per Catalunya.

A més de la participació de Royes, que finalment aquest ha declinat l'assistència "tot i que manté el seu suport", ha explicat Santín, tampoc hi assistirà el Grupo de Coros de la Unión Extremeña, que havia de fer una actuació durant l'acte i que també ha excusat la seva participació.

Santín ha lamentat aquests fets i ha explicat que dins de Súmate hi ha gent del PSC que els ha reconegut que Royes ha rebut "pressions o amenaces" per part de la direcció del partit perquè la seva presència els hi podria trastocar la seva "estratègia". El coordinador de l'associació al Vallès Occidental ha assegurat que fins ara no s'havien trobat amb un cas així i ha considerat "antidemocràtic" que també s'influeixi en la voluntat d'una entitat.

Està prevista també l'assistència de l'exconseller d'Economia Antoni Castells; el secretari comarcal de la UGT al Vallès Occidental, Josep Sancristòfol; l'exmilitant del PSC i PSOE Paco Martínez; l'històric del PSUC de Terrassa Agustí Daura; la directora del 'Diari de Terrassa', Anna Muñoz; i l'expresident de l'Associació de Veïns de Ca n'Anglada Pepe Ruiz.

Súmate compta a Terrassa amb el suport del Pacte de Terrassa pel Dret a Decidir, que aglutina un total de 85 entitats. El pacte es va presentar al novembre i comptava llavors amb el suport d'una quarantena d'entitats cíviques i culturals i persones a títol individual, entre les que hi havia l'exalcalde Royes.