DRET A DECIDIR
Política 20/04/2011

Suport al concert a canvi que CiU admeti la ILP per un referèndum d'independència

Els promotors d'una nova ILP per un referèndum d'independència situen el 2014 com a data simbòlica perquè es dugui a terme la consulta oficial

Acn
2 min

BarcelonaEls promotors de la Iniciativa Legislativa Popular per convocar un referèndum sobre la independència han proposat al Govern tenir una actitud "lleial i patriòtica" i no posar "pals a les rodes" en la negociació del concert econòmic a canvi que Convergència i Unió doni suport a la iniciativa i postuli l'esmentat referèndum com "punt final" del full de ruta cap a la sobirania. La intenció és proposar al Govern un horitzó "més enllà" del concert econòmic perquè consideren que la negociació fracassarà i l'Estat mai acceptarà una demanda d'aquest caire. Per això han assenyalat el final de la legislatura, el 2014, com a data simbòlica perquè tingui lloc la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els promotors de la ILP per convocar un referèndum per l'autodeterminació han presentat l'esmentada proposta com el punt culminant dels processos consultius realitzats el darrer any per assolir l'autodeterminació de Catalunya. De fet, i aprofitant que Convergència i Unió es va referir a la vigent legislatura com la del dret a decidir han demanat al Govern que l'assumeixi com a punt final del full de ruta cap a l'exercici d'aquest dret.

Segons ha explicat David Vinyals, membre de la dissolta Barcelona Decideix, no es tracta de marcar l'agenda política del Govern sinó de marcar "el punt final" del full de ruta de l'executiu cap a l'autodeterminació. Des de la plataforma promotora s'és conscient però que el full de ruta del Govern està enfocat cap a la demanda del concert econòmic però com estan convençuts que aquesta reclamació fracassarà proposen un horitzó que vagi més enllà del pacte fiscal.

Per això han ofert a CiU no posar pals a les rodes i tenir una actitud "lleial" i "patriòtica" durant la negociació del concert a canvi que Convergència i Unió doni suport a la iniciativa i l'assumeixi com a punt final del camí cap a l'autodeterminació. La iniciativa, que va ser entrada al registre del Parlament la setmana passada, proposa la convocatòria d'un referèndum sobre la independència de Catalunya en el transcurs de la legislatura vigent i per això el grup promotor assenyala el 2014 com una data simbòlica perquè tingui lloc la consulta.

A banda de l'oferiment fet al Govern el grup promotor considera que aquest cop la mesa del Parlament haurà d'acceptar la ILP perquè si ha acceptat la llei per la declaració de la independència i Artur Mas ha donat la possibilitat de convocar un referèndum pel concert, entenen que no hi ha arguments per rebutjar la seva iniciativa. Un cop admesa per la mesa, els promotors hauran de reunir 50.000 signatures en un període de 4 mesos per tal que ILP pugui ser sotmesa a debat i votació dintre la cambra.

El grup promotor està format per diverses entitats que van participar en la organització de les consultes per la independència celebrades els darrers anys i per membres de la dissolta Barcelona Decideix.

stats