Política 20/05/2019

El Suprem deixa en mans del Congrés i el Senat la suspensió dels diputats presos

Rivera presentarà un escrit a la mesa perquè els suspengui de manera "immediata"

Ot Serra / Dani Sánchez Ugart
2 min
Meritxell Batet serà ratificada com a candidata pel consell nacional del PSC dissabte.

MadridA banda del protagonisme que aquest dimarts tindrà l'aparició d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull al Congrés i de Raül Romeva al Senat, una part de les mirades es fixaran també en les meses de la cambra alta i la cambra baixa, que es constituiran en el ple del matí i ja tindran damunt la taula una primera decisió important: el futur dels electes empresonats. Segons informa Efe, el Tribunal Suprem va enviar un ofici a les Corts perquè apliqui els "efectes procedents" de la interlocutòria per la qual permetia la seva assistència aquest dimarts a la sessió constitutiva. Els magistrats comunicaven la situació judicial dels membres de les respectives cambres, en presó provisional i processats, dos dels paràmetres que preveu el reglament del Congrés i el Senat per a la suspensió del càrrec.

Els serveis jurídics de les Corts espanyoles ja estarien estudiant quina resposta donar a la situació dels cinc presos electes. És possible que aquest mateix dimarts a la tarda la mesa ja es reuneixi amb aquesta qüestió damunt la taula, o almenys així ho sol·licitarà Ciutadans. El seu president, Albert Rivera, ha comunicat aquest dilluns que presentaria un escrit a la nova mesa, presidida per Meritxell Batet, en la qual demanarà que se suspengui de manera "immediata" Sànchez, Rull, Turull i Junqueras. En el cas del Congrés, l'article 21.1 del reglament preveu que els diputats quedin suspesos quan, "concedida per la cambra l'autorització d'un suplicatori i ferm el processament, es trobi en situació de presó preventiva". La referència al previ aval del suplicatori que el Suprem va descartar demanar obre una escletxa a una interpretació diferent d'aquest article. Fonts parlamentàries apunten que la mesa podria demanar un aclariment a l'alt tribunal per saber si cal suspendre els presos, tal com va ordenar el jutge instructor Pablo Llarena al Parlament el juliol del 2018.

La pressió a la mesa també ha arribat de les files populars i Pablo Casado ha demanat que "es prenguin les mesures que siguin necessàries perquè siguin suspesos com a parlamentaris immediatament". En una intervenció oberta davant els diputats i senadors del PP, el president dels conservadors ha qualificat "d'espectacle de provocació" que els presos electes hagin anat a rebre les credencials, mentre que Vox ha qualificat de "criminals" els implicats.

Al Senat, per majoria absoluta

El procediment al Senat és semblant al Congrés i la mesa que presidirà Manuel Cruz haurà d'entomar també la situació de Romeva. L'article 22 del reglament de la cambra alta també es refereix a la prèvia autorització del suplicatori i especifica que la suspensió s'ha d'aprovar pel ple per majoria absoluta. Tot i que la votació és secreta, els partits s'hauran de mullar i el PSOE haurà de calibrar la seva implicació amb la hipotètica suspensió dels representants independentistes, alhora que reclama el seu aval a la investidura de Pedro Sánchez, en la qual potser els quatre diputats de JxCat i ERC ja no podran participar.

stats