Política 23/05/2017

El Suprem anul·la el concurs fet a mida de Pérez de los Cobos per anar al tribunal d'Estrasburg

Considera “discriminatori” que el govern espanyol limiti a 61 anys l'edat dels candidats, cosa que deixava fora l'altra aspirant, María Emilia Casas (66)

Manuel Altozano
2 min
L’exmilitant del PP Francisco Pérez de los Cobos va ser designat el 2013 i el seu mandat va expirar el 2016.

MadridAplanar el camí a l'expresident del Tribunal Constitucional (TC), Francisco Pérez de los Cobos (55 anys), per entrar al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i tallar d'arrel les possibilitats de la seva antecessora, María Emilia Casas (66). Aquesta és la raó per la qual, segons l'associació progressista Jutges per la Democràcia, el govern espanyol va limitar a 61 anys l'edat màxima dels aspirants a aquest càrrec. El Tribunal Suprem ha donat la raó a aquest col·lectiu i ha anul·lat aquest requisit, que considera “una discriminació per raó d'edat”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El procediment regulat per l'executiu té com a objectiu substituir l'actual titular de la plaça a Estrasburg en representació d'Espanya, el progressista Luis López Guerra, nomenat durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE). En un consell de ministres del mes de gener es va introduir per primera vegada aquest límit d'edat com a requisit, cosa que facilitava les opcions del favorit del PP, Pérez de los Cobos. Tant ell com María Emilia Casas són catedràtics de dret del treball i tots dos han estat presidents del Tribunal Constitucional.

Jutges per la Democràcia va recórrer la decisió perquè considerava que no només era discriminatòria per raó d'edat, sinó també per raó de sexe, perquè Casas era la principal perjudicada pel nou requisit. La sala contenciosa del Suprem, en una decisió molt controvertida, va decidir suspendre cautelarment el procés de selecció perquè el recurs no perdés la seva finalitat. Si no ho hagués fet, la plaça s'hauria pogut cobrir amb el requisit impugnat.

En la deliberació de la sentència s'ha produït un empat entre els membres de la secció quarta d'aquesta sala -igual que en suspendre el procés de selecció-, cosa que ha obligat a convocar la sala de discòrdia, que consisteix a afegir a aquesta secció el president, el magistrat més nou i el més antic de la sala contenciosa. Amb aquesta composició ampliada, el tribunal ha anul·lat el topall de 61 anys per als candidats aprovat pel govern espanyol.

De moment, el Suprem tan sols ha traslladat la decisió del cas a les parts. En els pròxims dies es coneixerà la sentència íntegra amb els raonaments jurídics que han portat a adoptar-la. Fins ara, els requisits per optar a una plaça al TEDH eren tenir nacionalitat espanyola i un bon coneixement d'un dels idiomes oficials d'aquest òrgan depenent del Consell d'Europa (anglès i francès) i almenys prou coneixement passiu de l'altre.

stats