Política 15/03/2018

El Suprem confirma la decisió de Llarena de no deixar sortir de la presó Junqueras i Sànchez per assistir als plens

Els retreu que defensin ara l'ordenament jurídic quan se'ls acusa d'haver-lo violat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Junqueras, en una imatge d'arxiu

MadridEl Suprem deixa clar per tercer cop que els diputats empresonats no poden sortir del centre penitenciari per assistir a plens puntuals. La sala del penal del tribunal ha desestimat aquest dimecres el recurs presentat per les defenses del líder d'ERC, Oriol Junqueras, i del diputat de Junts per Catalunya Jordi Sànchez, arran de la decisió del jutge instructor en la causa contra l'independentisme, Pablo Llarena, de no donar-los un permís per assistir a la sessió constitutiva del Parlament al gener. Llavors va proposar a la mesa de la cambra que els permetés la delegació del vot, malgrat que el reglament del Parlament no ho recull per a aquests casos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria de 17 pàgines, els magistrats -els mateixos que han de decidir sobre si Jordi Sànchez pot anar al ple d'investidura- s'aferren al risc de reiteració delictiva, igual que va fer en el seu moment Llarena, però aporten nous arguments. Junqueras reivindica que s'està vulnerant el seu dret a la participació política, i la sala li respon que ha de tenir molt en consideració que "tots aquests drets fonamentals i principis que ara reivindica com a bàsics en el nostre sistema jurídic constitucional, son els que, amb els indicis actuals, els va injuriar, arraconar i contravenir l'investigat quan, en l'exercici de les seves funcions com a diputat electe, els va instrumentalitzar per realitzar els presumptes greus delictes que ara se li imputen". És a dir, que no el deixa tornar al Parlament perquè diu que és on va cometre els presumptes delictes.

"Líders carismàtics" que poden provocar mobilitzacions

A més, en la mateixa línia que les últimes interlocutòries de Llarena, la sala adverteix que si posessin els peus al Parlament podrien "desencadenar possibles mobilitzacions públiques que afectarien la convivència ciutadania i alterarien la pau social" perquè són "líders carismàtics". El text és un avís per a navegants de cara al recurs clau que aquests magistrats tenen sobre la taula: la decisió de deixar sortir Sànchez amb un permís extraordinari per assistir al ple d'investidura. I el seu ponent, Jorge Barreiro, ja abandera un dels últims arguments de Llarena per prohibir la investidura: que el dret col·lectiu a preservar la Constitució i l'Estat preval per sobre del dret a la participació política.

Per això destaca que "uns permisos penitenciaris com els que sol·liciten posarien en risc la vigència de l'ordenament jurídic en el context social i polític en què van actuar els investigats, i alterarien molt probablement la convivència ciutadana amb possibles mobilitzacions orientades a una fragmentació social i a una crispació de la ciutadania". Fan seva així tota la investigació de Llarena fins ara i asseguren que el presumpte pla de "ruptura estructural" independentista amb l'estat de dret, "ben planificat i dilatat en el temps", va generar un "clima de desassossec" en què la ciutadania va "assistir estupefacta al que considerava un incompliment permanent, reiterat i públic de les normes més elementals de l'ordenament jurídiques i de les decisions dels tribunals amb majors competències".

stats