CORRUPCIÓ
Política 09/05/2018

El Suprem envia a la presó l’exconsellera valenciana de Turisme

El tribunal confirma les penes per a Milagrosa Martínez i els caps de la Gürtel

Daniel Martín
2 min
L’exconsellera i expresidenta de les Corts Milagrosa Martínez a la porta del TSJV.

ValènciaMilagrosa Martínez serà la segona consellera del govern valencià de Francisco Camps que entrarà a la presó. L’extitular de Turisme seguirà el camí del conseller de Solidaritat i Ciutadania Rafael Blasco, que des del 15 de juny del 2015 és al centre penitenciari de Picassent complint una pena sis anys i mig pel desviament de fons públics destinats a projectes de cooperació internacional. Amb la decisió del Tribunal Suprem, que ahir va confirmar la sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV), l’exalcaldessa de Novelda haurà de complir una pena de nou anys pels delictes de malversació de fons públics, suborn passiu i prevaricació administrativa per haver adjudicat contractes a la trama Gürtel. Concretament, pel muntatge del pavelló de la Generalitat Valenciana en la fira de turisme Fitur entre els anys 2005 i 2009.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La ratificació de la sentència de la segona peça del trama Gürtel al País Valencià -la primera va ser el que es coneix com a cas dels vestits, pel qual el gener del 2012 un jurat popular va absoldre l’expresident Camps i l’ex secretari general del PP autonòmic Ricardo Costa- ha suposat la confirmació de les penes de 13 anys i tres mesos de presó per a Pablo Crespo, número dos de la xarxa corrupta; de 13 anys per a Francisco Correa, líder de la Gürtel, i de 12 anys i tres mesos per a Álvaro Pérez, responsable d’Orange Market, la branca valenciana de la trama. Tots tres han sigut condemnats pels delictes de malversació de fons públics, suborn actiu, tràfic d’influències i associació il·lícita, als quals se suma el de falsedat documental en el cas de Crespo. La resolució judicial, que també ratifica les condemnes a set treballadors de l’administració valenciana i la xarxa corrupta, fixa que Correa, Crespo i Pérez hauran d’abonar 3,9 milions d’euros cadascun pel delicte de tràfic d’influències.

Al mateix temps que coneixien la ratificació de la pena que ja estan complint en aquests moments, els tres empresaris, juntament amb Ricardo Costa, van protagonitzar ahir l’última jornada del judici de la tercera peça de la Gürtel valenciana, que analitza el presumpte finançament il·legal de les campanyes electorals del 2007 i 2008 del PP i que va quedar vist per a sentència.

La sorpresa de la jornada va ser la reducció de les penes sol·licitades per la Fiscalia Anticorrupció a la majoria dels acusats. Tot i que el ministeri públic no va acceptar l’atenuant de confessió en Ricardo Costa, sí que li va rebaixar la petició de presó dels set anys i nou mesos inicials als quatre anys i tres mesos. Molt menors van ser les disminucions per a l’exvicepresident del govern valencià i l’ex secretari d’organització del PP Vicente Rambla i David Serra, per als quals finalment s’han sol·licitat sis anys i tres mesos de presó i set anys i sis mesos. El principal beneficiat va ser Francisco Correa, a qui la fiscalia reconeix l’atenuant de confessió i passa de reclamar-li 22 anys de presó a set anys i onze mesos.

stats